Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Pri útoku pred kostolom v Egypte bolo zabitých 21 ľudí

Miesto výbuchu pred kostolom
Miesto výbuchu pred kostolom (Zdroj: SITA)

ALEXANDRIA - Najmenej 21 ľudí v sobotu zahynulo a ďalších 43 utrpelo zranenia pri výbuchu bomby pred kostolom v meste Alexandria na severe Egypta. Celkovú bilanciu zverejnili oficiálne egyptské miesta.

Ako informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na očitých svedkov, približne 20 minút po polnoci vybuchlo auto pred kostolom, kde bolo zaparkované. Cieľom atentátu boli koptskí kresťania, zhromaždení na novoročnej omši.

Nemenovaný bezpečnostný zdroj pre DPA uviedol, že v automobile bolo uložených okolo 1000 kilogramov výbušnín.

Skupina rozhnevaných kresťanov začala následne hádzať kamene na neďalekú mešitu, čo vyústilo do zrážok s políciou.

Egyptský prezident Husní Mubarak vyzval Egypťanov, aby sa "kopti a moslimovia spoločne postavili proti terorizmu a proti tým, čo ohrozujú bezpečnosť, stabilitu a jednotu krajiny".

Kresťanom na celom Blízkom východe pohrozila nedávno organizácia napojená na al-Káidu, ktorá sa nazýva Islamský štát v Iraku. Vo svojom vyhlásení uviedla, že kresťania sú legitímnymi cieľmi.

Táto islamistická skupina sa domáha, aby bol na egyptskú koptskú cirkev vyvinutý nátlak s cieľom presvedčiť ju, aby zo svojich radov "prepustila" dve Egypťanky, ktoré o sebe tvrdia, že konvertovali na islam, ale koptská cirkev ich násilím zadržiava.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu