Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Terorista čakal v dave 15 minút, až potom sa odpálil!

Podoba útočníka podľa ruských médií
Podoba útočníka podľa ruských médií

MOSKVA – Vo vyšetrovaní pondelňajšieho samovražedného atentátu na moskovskom letisku Domodedovo, sa objavila "slovanská stopa" aj meno prvého podozrivého. Podľa dnešného vydania denníka Kommersant sa jedná o ruského stúpenca radikálnych islamistov z juhoruského Stavropoľského kraja.

Jeho priezvisko je údajne Razdobuďko, krstné meno podozrivého denník neuviedol. Neskôr policajné zdroje oznámili, že sa pátra po Vitalijovi Razdobuďkovi. Má ísť o člena teroristickej skupiny Nogajský džamaat, a mohol byť jedným z organizátorov alebo dokonca vykonávateľov útoku.

Zvažuje sa však aj verzia, že sa na atentáte podieľali rebeli zo severokaukazského Dagestanu, ktorí vlani v marci zosnovali útoky v moskovskom metre so štyrmi desiatkami mŕtvych.

Bezpečnosť metra si dnes nechal predviesť prezident Dmitrij Medvedev, ktorý v sprievode suity ministrov navštívil stanicu neďaleko Kremľa.

Vyšetrovatelia, ktorí sa masakrom zaoberajú, stále odmietajú oficiálne hovoriť. Už v stredu však premiér Vladimír Putin bez ďalších podrobností poznamenal, že podľa predbežných zistení teroristický útok nemá žiadny vzťah k Čečensku, kde Rusi v 90. rokoch viedli tvrdé boje proti tamojším islamským separatistom.

"Bezpečnostné úrady nevylučujú, že (Razdobuďko) mohol byť organizátorom či dokonca vykonávateľom teroristického útoku," napísal Kommersant, podľa ktorého údaje o podozrivom dostali policajti a agenti tajnej služby na severnom Kaukaze a na juhu Ruska.

"Ani zďaleka to nie je jediný človek, ktorý je preverovaný z účasti na atentáte. Preto sa nemožno so zisteniami ponáhľať," upozornil však v denníku nemenovaný zdroj z bezpečnostných orgánov.

Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že samovražedný útočník sa najprv zdržiaval v príletovej hale, kým sa vyhodil do vzduchu. Zamiešal sa do davu a približne 15 minút s ľavou rukou vo vrecku predstieral, že na niekoho čaká, uviedol vyšetrovateľ. "Zisťujeme, či podozrivá žena, ktorá tiež zahynula (pri explózii), bola teroristovým komplicom," povedal zdroj blízky vyšetrovaniu.

Podľa poslednej bilancie si útok vyžiadal 35 obetí na životoch a 123 zranených zostáva naďalej hospitalizovaných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu