Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spermie pre Williama a Kate ako dar od Čechov!

Princ William a Kate Middleton Zobraziť galériu (2)
Princ William a Kate Middleton

PRAHA – Kabinet Petra Nečasa včera vyslovil súhlas s tým, aby Česko darovalo britskému princovi Williamovi a jeho manželke Kate ako svadobný dar bieleho starokladrubského koňa menom Favory Alta XXI. Žrebec však zatiaľ Čechy na výslovnú žiadosť manželov neopustí. Naši západní susedia posielajú aspoň skúmavku s genetickou vzorkou darovaného koňa.

Päťročný český plnokrvník, respektíve plemeno kladrubského koňa, má v Česku štatút živej kultúrnej pamiatky a vývoz je možný len so súhlasom vlády.

Po rokovaní vlády však český premiér Petr Nečas prekvapivo oznámil, že dar z Kladrub Česko – na výslovnú žiadosť mladomanželov – zatiaľ neopustí. Naopak, na britské ostrovy z Česka putuje skúmavka s genetickou vzorkou darovaného koňa. Oznámil to  v stredu s úsmevom premiér ČR Petr Nečas. Hodnota oficiálneho svadobného daru z Česka je podľa premiéra Nečasa 30.000 eur.

Na zmätky okolo českého svadobného daru upozornili médiá už pred takmer dvoma týždňami. Vývoz koňa zo vzácneho plemena je síce spojený s byrokratickou procedúrou, ale novinárom neuniklo, že českí úradníci na ministerstve poľnohospodárstva zaspali. Práve tento rezort mal totiž pripraviť pre vládu podklady.  Následný vývoz svadobného daru, ak ho mladomanželia neodmietnu, bude zaisťovať české ministerstvo zahraničných vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu