Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Matej Drlička končí od 1. novembra na poste generálneho riaditeľa SND

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička Zobraziť galériu (3)
Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - O stoličku generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) prichádza Matej Drlička pre medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov.

Nejde o žiadny šok. Drlička ponúkol ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO) svoju demisiu v súvislosti so svojimi vyjadreniami na panelovej diskusii v Budapešti. Priznal, že použil neadekvátnyvýber slov. Informoval o tom v piatok 21. októbra vo vyhlásení zverejnenom na profile SND na sociálnej sieti v reakcii na výzvu poslancov parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

 

ODVOLANIE MATEJA DRLIČKU Z FUNKCIE GENERÁLNEHO RIADITEĽA SND “Vyjadrenia pána Drličku na diskusii v Budapešti pohoršili...

Posted by Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky on Monday, October 24, 2022

"Moje aktuálne rozpoloženie spôsobilo, že som pri niektorých vyjadreniach zvolil politicky nekorektný slovník, expresívnejší, ako by bolo vhodné. (...) Tieto vyjadrenia ma mrzia, pretože vôbec nekorešpondovali s tým, ako by som sa za bežných okolností vyjadroval v slovenčine," uviedol k svojim vyjadreniam zo štvrtokovej diskusie na konferencii Opera Europe k tému vzťahu kultúry a politiky v Budapešti v anglickom jazyku. Za svoje slová sa ospravedlnil a rozhodol sa prijať za ne plnú zodpovednosť. 

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička
Zobraziť galériu (3)
Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička  (Zdroj: Vlado Anjel)

Poslanci vyzvali ministerku, aby konala

Poslanci z Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá považovali Drličkove vyjadrenia za tak vážne, že vyzvali ministerku kultúry k vyvodeniu zodpovednosti. Tá je z jeho slov rovnako pohoršená. Okrem iného na adresu politikov povedal, že „mnohí politici nanešťastie stále dýchajú." Za neslušné a nedôstojné označili poslanci Drličkove posmešné vyjadrenia na adresu "národných umelcov", ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND, o tom, "že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku"

Viac o téme: OdvolanieNatália MilanováMatej DrličkaGenerálny riaditeľ SND
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu