Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pellegrini zakladá stranu Hlas - sociálna demokracia, začína zbierať podpisy

Peter Pellegrini oznámil názov svojej strany Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini oznámil názov svojej strany (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Peter Pellegrini zakladá novú politickú stranu, volať sa bude Hlas - sociálna demokracia. Prípravný výbor strany už oznámil zber podpisov potrebných na jej registráciu Ministerstvu vnútra (MV) SR.

Strana má podľa Pellegriniho slov ambíciu byť hlasom sociálnej demokracie, ktorá sa musí vrátiť k ľuďom a získať späť koaličný potenciál. Pellegrini o tom informoval na pondelkovej tlačovej konferencii. 

"Strana, ktorú vám dnes predstavujeme, musí byť strana, v ktorej sa snúbi skúsenosť, odbornosť a profesionalita," skonštatoval Pellegrini s tým, že sa musí skĺbiť aj s mladíckou energiou. Zdôraznil, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sociálna demokracia opäť mala koaličný potenciál. V súvislosti so vznikom novej strany hovorí o medzníku v budovaní sociálnej demokracie.

Názov predstavil s tým, že subjekt má byť hlasom sociálne odkázaných, pracujúcich, ale aj hlasom korektnej opozície a regiónov. "Slovenskom v takejto dobe sa musí niesť hlas nádeje, hlas silnej sociálnej politiky, hlas odbornosti a profesionality," dodal s tým, že majú ambíciu byť tiež hlasom tých, na ktorých súčasná vláda zabudla. Zopakoval, že subjekt má stáť aj na protifašistickom pilieri.

Peter Pellegrini predstavil názov svojej strany (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Pellegrini predstavil aj ďalších 15 mladých tvárí, ktoré budú súčasťou jeho strany. "Títo mladí ľudia, ktorí dnes rozširujú naše rady, pochádzajú z celého Slovenska," poznamenal. Jeden zo zakladajúcich členov subjektu Michal Bartek apeloval na mladých ľudí, aby sa nebáli prihlásiť k sociálnej demokracii na Slovensku. Argumentuje tým, že budú obhajovať aj ich záujmy.

Nový projekt chce ísť podľa Pellegriniho slov pri svojom financovaní od začiatku transparentnou cestou. Odmieta, že by za stranou stál v pozadí niekto iný, ako oni sami. Financiami majú prispievať zakladatelia, verejnosť mienia o financovaní informovať. V súvislosti s kauzami Smeru-SD a "nálepkami" niektorých členov nového subjektu podotkol, že voličov budú musieť presvedčiť svojou prácou.

Peter Pellegrini zakladá stranu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Pellegrini zároveň poznamenal, že "k dnešnému dňu budú mať všetci členovia vysporiadané svoje členstvo v strane Smer-SD". Dodal, že na júlovej schôdzi parlamentu by mali vyriešiť aj pozície v poslaneckom klube. Deklaroval, že v septembri je pripravený ponúknuť aj pozíciu podpredsedu Národnej rady (NR) SR.

Na otázky o rokovaniach s inými stranami a hnutiami odpovedal, že budú mať záujem diskutovať aj s mimoparlamentnými subjektmi, ale až po zaregistrovaní strany Hlas. "Minimálne o jednej sa šepká. Určite si budeme vedieť aj s Tomášom Druckerom (Dobrá voľba - pozn. TASR) sadnúť za jeden stôl a hľadať možnosti spolupráce," povedal Pellegrini.

Na registráciu strany je potrebných aspoň 10.000 vyzbieraných podpisov. Strana ich musí odovzdať ministerstvu a požiadať o registráciu. Ak splní všetky zákonné podmienky, ministerstvo ju zaregistruje.

Viac o téme: Peter PellegriniHlas - sociálna demokracia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu