Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Lídri si uctili 75. výročie oslobodenia Auschwitzu: Čaputová vyzvala na boj proti fašizmu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (4)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

AUSCHWITZ - Na boj proti fašizmu vyzvala v pondelok prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá sa zúčastňuje na slávnostnej ceremónii v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri príležitosti 75. výročia jeho oslobodenia.

"Fašizmus je stále živý aj u nás, v našej spoločnosti, a preto si myslím, že je veľmi dôležité, aby sme spoločnými silami urobili všetko pre to, aby sa opäť nedostal k moci," povedala Čaputová novinárom počas návštevy Auschwitzu-Birkenau. Dodala, že z rovnakého dôvodu sa pred pár dňami zúčastnila na Svetovom fóre o holokauste v Jeruzaleme.

75. výročie oslobodenia Auschwitz-Birkenau 

Slávnostná ceremónia v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri príležitosti 75. výročia jeho oslobodenia sa začala o 15.30 h. Zúčastňujú sa na nej členovia kráľovských rodín, prezidenti a premiéri z takmer 60 krajín. Ešte pred začiatkom ceremónie viac než 200 ľudí, ktorí prežili holokaust, položilo vence k múru smrti, kde nacisti počas existencie tábora zastrelili tisíce väzňov.

Hlavy štátov na slávnostnej ceremónii v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau
Zobraziť galériu (4)
Hlavy štátov na slávnostnej ceremónii v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau  (Zdroj: TASR/AP/Markus Schreiber)

Nacisti počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zabili viac ako milión židov a sovietskych vojnových zajatcov, ako aj predstaviteľov poľskej inteligencie a príslušníkov rôznych národností vrátane asi 15.000 sovietskych občanov. Tábor Auschwitz-Birkenau bol oslobodený 27. januára 1945 Červenou armádou.

Nemecký prezident Steinmeier žiada opatrenia

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v pondelok vyhlásil, že vraždy spáchané nacistami v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz zaväzujú Nemcov k tomu, aby bojovali proti všetkým podobám antisemitizmu. Informovala o tom agentúra DPA. Steinmeier sa v pondelok zúčastnil na spomienkovej ceremónii v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri príležitosti 75. výročia jeho oslobodenia.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

"Auschwitz je súčtom nacionalistického myslenia, rasovej nenávisti a národného šialenstva," povedal Steinmeier, ktorého vyjadrenia na svojej webovej stránke sprostredkoval týždenník Spiegel. V komplexe niekdajšieho vyhladzovacieho tábora podľa neho dopadá na Nemcov "bremeno histórie".

Šéf OSN varoval pred nárastom antisemitizmu

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok varoval pred nárastom prejavov antisemitizmu, ktorý je podľa neho badateľný po celom svete. Informovala o tom agentúra DPA. "Tvárou v tvár nenávisti je viac ako kedykoľvek predtým potrebná naša vzájomná solidarita, keď vidíme hlboko znepokojujúci nárast antisemitských útokov po celom svete a - čo je takmer neuveriteľné - aj tu okolo nás v New Yorku," vyhlásil Guterres na slávnostnej ceremónii pri príležitosti 75. výročia oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau.

Šéf OSN pripomenul decembrový útok nožom v dome rabína v americkom štáte New York, pri ktorom prišlo o život päť ľudí a útok v židovskom obchode v New Jersey, ktorý si vyžiadal štyri obete na životoch. Množstvo antisemitských útokov sa minulý rok v New Yorku zvýšilo o 21 percent. Francúzsko v roku 2018 zaznamenalo 74-percentný nárast a Británia 16-percentný.

Generálny tajomník OSN António
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

Podľa Guterresa je preto potrebné prehodnotiť svoje vlastné predsudky, chrániť sa pred zneužitím technológií a byť bdelí voči akýmkoľvek náznakom toho, že nenávisť sa stáva bežnou praxou. Guterres v pondelok na spomienkovom podujatí k výročiu oslobodenia Auschwitzu v sídle OSN v New Yorku privítal hostí, medzi ktorými boli aj ľudia, ktorí prežili holokaust. Generálny tajomník si obete holokaustu uctil zapálením sviece.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo na Twitteri napísal, že ministerstvo nadácii Auschwitz-Birkenau Foundation daruje dva milióny dolárov (viac ako 1,8 milióna eur) na údržbu pamätníka a múzea.

Viac o téme: FašizmusAuschwitz-BirkenauZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu