Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezidentka vyzvala generálov: Prejavte dostatok odvahy ozvať sa, aj keď to bude politicky nepríjemné

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes povýšila do hodnosti genrálporučíka Josefa Pokorného a do hodnosti brigádny generál vymenovala Ivana Baloga a Vladimíra Lengvarského.

Ako hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR tak urobila poprvýkrát odkedy sa ujala mandátu prezidentky. Generálov vyzvala, aby prejavili dostatok odvahy ozvať sa, aj keď to bude politicky nepríjemné „Očakávam, že budete aj naďalej pristupovať k plneniu svojich povinností, ale aj, že prejavíte dostatok personálnej odvahy postaviť sa záujmu ozbrojených síl, aj keď to nemusí byť spoločensky príjemné, ale aj politicky pohodlné,” povedala prezidentka. Podľa hlavy štátu majú ozbrojené sily vysokú dôveru občanov, ktorí sa vďaka nim môžu cítiť bezpečne.

„Vaše vymenovanie a povýšenie do generálskej hodnosti nie je za odmenu. Je uznaním a vyznamenaním vašej celkovej odbornej pripravenosti profesionálneho vojaka plniť náročné úlohy, nielen vo vnútri ozbrojených síl. Ste to práve vy, ktorí ste si prešli všetkými úrovňami v ozbrojených silách, kto im rozumie najlepšie‚” prihovorila sa prezidentka povýšeným generálom. Zároveň pripomenula, že slovenská armáda zápasí dlhodobo s nedostatkom finančných a personálnych zdrojov.

Na snímke zľava generálporučík Josef Pokorný, brigádny generál Vladimír Lengvarský a brigádny generál Ivan Balog
Zobraziť galériu (2)
Na snímke zľava generálporučík Josef Pokorný, brigádny generál Vladimír Lengvarský a brigádny generál Ivan Balog  (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Prezidentka dnes 15. januára povýšila do hodnosti generál troch členov ozbrojených síl. Do hodnosti generálporučík povýšila Josefa Pokorného. Ivan Balog a Vladimír Lengvarský sa stali brigádnymi generálmi.

Viac o téme: PovýšenieGeneráliMenovanieIvan BalogZuzana ČaputováJosef PokornýVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu