Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Finančná injekcia pre začínajúcich učiteľov: Platy budú vyššie, hovorí ministerka Lubyová

Martina Lubyová Zobraziť galériu (3)
Martina Lubyová (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Začínajúci učitelia si od septembra finančne polepšia. Zvýšenie platov prináša novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorá je účinná od 1. septembra.

"Dúfam, že táto zmena bude motivovať mladých absolventov stredných a vysokých škôl pre prácu v školstve. Podľa prieskumov je práve nízky plat učiteľa jedným z hlavných dôvodov, prečo sa mladí ľudia nerozhodujú pre učiteľské povolanie," povedala ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová s tým, že bude pokračovať v krokoch Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania a vykonávať opatrenia, aby platy pedagogických a odborných zamestnancov dosiahli úroveň priemeru krajín OECD.

Finančná injekcia pre začínajúcich
Zobraziť galériu (3)

Základ platu učiteľov tvorí platová tarifa, ktorá sa odvíja od toho, či je učiteľ kvalifikovaný, alebo či získal atestáciu. Táto tarifa sa za každý odpracovaný rok zvyšuje. Okrem toho majú učitelia nárok na rôzne druhy príplatkov (napríklad príplatok za riadenie, príplatok pre triedneho učiteľa alebo kreditový príplatok za absolvované vzdelávanie).


Príďte na diskusný večer s Kristínou Kövešovou.


Zvýšiť životný štandard našich učiteľov

Začínajúci učiteľ po absolvovaní adaptačného vzdelávania automaticky prechádza do vyššej platovej triedy. "Novela zákona zabezpečí výraznejšie a adresnejšie zvýšenie platov začínajúcich učiteľov pri zachovaní princípu, aby služobne starší učitelia zarábali viac ako mladší," uviedol rezort školstva.

Martina Lubyová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Myslíme si, že takéto výrazné zvýšenie platov mladých učiteľov spolu s výrazným zvýšením platov v celom rezorte školstva až o 38 percent medzi septembrom 2016 a prvým januárom 2020 je už takou finančnou injekciou, ktorá pomôže zvýšiť životný štandard našich učiteľov," dodala Lubyová s tým, že by to malo pomôcť aj mladým pedagógom, aby prišli do školstva.

Príspevok na obedy vnímame pozitívne, je to integračné opatrenie

Príspevok na obedy, ktorý bude od začiatku septembra platiť aj pre všetkých žiakov základných škôl, vníma rezort školstva pozitívne, pretože ide o opatrenie, ktoré je integračné a pomôže najmä ľuďom zo sociálne znevýhodneného prostredia. V rozhovore pred začiatkom školského roka 2019/2020 to uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). 

Podľa rezortu školstva sa týmto opatrením výrazne šetria aj výdavky rodičov, najmä vo viacpočetných rodinách. V minulosti si množstvo detí nemohlo dovoliť chodiť v škole na obed, tvrdí Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Agenda poskytovania príspevku na obedy spadá do kompetencie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Napriek tomu rezort školstva upozorňuje na stále platnú legislatívu v tejto oblasti. "Podľa školského zákona totiž podmienky platby v školskej jedálni a výšku príspevku za režijné náklady určuje zriaďovateľ, teda obec alebo samosprávny kraj, a to všeobecne záväzným nariadením," uviedol rezort školstva. Ak zriaďovateľ zariadenia školského stravovania určí výšku režijných nákladov, zákonný zástupca aj naďalej prispieva na ich úhradu. O výške príspevku rozhoduje zriaďovateľ, čiže konkrétna obec alebo samosprávny kraj. 

V rámci obedov zadarmo štát prostredníctvom rezortu práce poskytuje dotáciu na nákup potravín, z ktorých sa pripravuje jedlo pre žiakov a zriaďovatelia v zmysle platnej legislatívy hradia vzniknuté režijné náklady, ktoré s prípravou jedla súvisia. "V konečnom dôsledku sú tak zadarmo všetky potravinové zložky obeda, no zriaďovateľ má právo určiť výšku úhrady výdavkov na jeho prípravu," doplnil rezort školstva.

Po obedoch zadarmo, na ktoré majú od 1. januára nárok deti v materských školách, budú od 1. septembra dostávať bezplatnú stravu aj žiaci základných škôl. Od začiatku školského roka tak každý žiak bude dostávať denne na stravu 1,2 eura. 

Viac o téme: ŠkolstvoPlatyUčiteliaMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu