Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko má rozporuplnú politiku, tvrdí Macko: Ohrozí to medzinárodné posty

Pavel Macko
Pavel Macko (Zdroj: TASR/Martin Pakovič)

BRATISLAVA - Rozporuplná zahraničná politika Slovenskej republiky zavážila aj pri obsadzovaní medzinárodných postov. Uviedol to v rozhovore bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Pavel Macko, ktorý ako príklad použil nedávnu kandidatúru Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) na post zástupcu generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO).

Podľa Macka zavážilo správanie sa niektorých slovenských ústavných činiteľov, ktorí kritizujú Alianciu, či navštevujú pravidelne Ruskú federáciu. Do Ruska často cestuje napríklad predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko, ktorý tvrdí, že Slovensko musí mať dobré vzťahy aj na východ aj na západ. Podľa Macka môže obdobné správanie sa zavážiť v prípade našich kandidátov.

„V súčasnosti ako keby sme na politickej úrovni váhali, kam chceme vlastne patriť. Ak si zoberieme napríklad SNS, tak ide o menšiu stranu, ktorá spochybňuje našu zahraničnopolitickú orientáciu a to naši spojenci sledujú," uviedol Macko. Národniari napríklad blokujú v Národnej rade SR schválenie vynovenej Bezpečnostnej stratégie, pričom dokument odobrila vláda SR ešte za premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Slovenskej národnej strane prekáža najmä text o tom, že Ruská federácia je pre Slovensko istou bezpečnostnou hrozbou. V koalícii je dokonca dohoda, že schválenie stratégie v tomto volebnom období už nebude témou. V súčasnosti má Slovensko v tejto oblasti platné dokumenty staré desiatku rokov.

Pripomenul nedávnu kandidatúru

Generál Macko v súvislosti so zahraničnou politikou pripomenul nedávnu kandidatúru, alebo záujem šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka o post zástupcu generálneho tajomníka NATO. Podľa jeho slov bol Lajčákov záujem vopred odsúdený na neúspech, hoci má skvelú kariéru na medzinárodnom poli.

„Odborníkom bolo zrejmé, že Miroslav Lajčák v súboji o post námestníka generálneho tajomníka neuspeje. Nehovorím, že rozpory v našej zahraničnopolitickej orientácii boli kľúčové, ale rozhodne zohrali svoju úlohu. Pritom Lajčák má veľmi dobrý osobnostný background, keď šéfoval OBSE, či pôsobil v OSN," dodal Macko. Aliancia napokon na post vybrala rumunského politika Mirceu Geoana.

Viac o téme: Peter PellegriniMiroslav LajčákPavel MackoMedzinárodné posty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu