Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Danko víta, že Lajčák chce predostrieť novú zmluvu o obrannej spolupráci s USA

Andrej Danko a Martin Glváč
Andrej Danko a Martin Glváč (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Keby verejnosť videla prvotný návrh zmluvy o obrannej spolupráci s USA, bolo by zle, tvrdí predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

"Ďakujem pánovi Lajčákovi, že je v Spojených štátoch, že chce predostrieť novú zmluvu, ale takisto nedám zo seba ani zo SNS robiť hlupáka. Veľmi dobre viem, na čo som ho upozornil a veľmi dobre viem, že za pár miliónov eur by sme prišli o slovenské letiská," povedal dnes na tlačovej besede Danko. Národniari už v marci oznámili, že očakávajú, že dohoda o obrannej spolupráci Slovenskej republiky so Spojenými štátmi americkými a o finančnej pomoci USA pre slovenské letiská bude odmietnutá.

Člen Výboru NR SR pre európske záležitosti za SNS Jaroslav Paška v utorok priblížil, že keď sa ministerstvo obrany dozvedelo o plánoch vybudovať muničné sklady v SR, informovalo o tom rezort diplomacie s tým, že SR takéto požiadavky nemala. "To, čo chcela SR, bolo zamietnuté, miesto toho prišli návrhy už zakomponované v rozpočte USA," dodal. Podľa neho minister diplomacie Miroslav Lajčák rokuje iba o zmluve o obrannej spolupráci, v ktorej je, že v SR má pôsobiť americká armáda podľa exkluzívnych podmienok.

Viac o téme: USAAndrej DankoMiroslav LajčákZmluva o obrannej spolupráci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu