Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lajčák vystúpil v Bezpečnostnej rade OSN: Hovoril o Ukrajine aj spolupráci OSN a OBSE

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

NEW YORK - Hľadanie riešenia krízy na Ukrajine, pretrvávajúce konflikty v Moldavsku a na Južnom Kaukaze či rozvoj spolupráce medzi Organizáciou Spojených národov (OSN) a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli hlavné témy vystúpenia Miroslava Lajčáka ako úradujúceho predsedu OBSE vo štvrtok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

Členov Rady zároveň informoval o prioritách slovenského predsedníctva v OBSE, ktorými sú prevencia konfliktov, zmierňovanie ich následkov pre civilné obyvateľstvo, efektívny multilateralizmus a bezpečná budúcnosť, najmä pre mladú generáciu. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

Lajčák venoval osobitnú pozornosť hľadaniu riešenia krízy na Ukrajine, pričom sa zameral aj na konkrétnu pomoc miestnym obyvateľom. „Medzi tieto opatrenia patrí napríklad oprava mosta v Stanici Luhanska, humanitárne odmínovanie alebo vytvorenie chránených oblastí okolo civilnej infraštruktúry,“ spomenul minister niektoré z príkladov. V súvislosti s pretrvávajúcimi konfliktmi v Moldavsku a na Južnom Kaukaze načrtol smerovanie ďalších aktivít medzinárodného spoločenstva. V tejto súvislosti zdôraznil význam úzkej spolupráce OSN a OBSE v týchto procesoch.

Bezpečnostnej rade OSN taktiež predstavil návrh rozvoja spolupráce medzi oboma organizáciami v boji proti terorizmu, násilnému extrémizmu, klimatickým zmenám, v otázkach udržateľného rozvoja a v iných agendách globálneho významu. „Myslím si, že by sme mali našu vzájomnú spoluprácu v najbližšom období ešte zintenzívniť. Ak hovoríme o legitímnosti krokov a ich dosahu, OSN v tomto nič nenahradí,“ dodal minister Lajčák.

Brífing úradujúceho predsedu OBSE sa v Bezpečnostnej rade koná pravidelne na začiatku jeho funkčného obdobia. OBSE zohráva dôležitú funkciu v celom spektre mandátu BR OSN - od včasného varovania až po predchádzanie konfliktom a riešenie ich základných príčin.

V nadväznosti na svoje vystúpenie v Bezpečnostnej rade OSN sa Lajčák spolu s členmi Rady zišiel na rokovaní s námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre politické otázky a budovanie mieru Rosemary Di Carlo a s námestníkom pre operácie mieru Jean-Pierreom Lacroix. Partneri diskutovali o bezpečnostných výzvach, ktorým čelí región OBSE a o snahách slovenského predsedníctva pomôcť priblížiť zúčastnené strany k ich riešeniu. Témou rozhovoru boli aj možnosti posilnenia spolupráce OBSE a OSN. Úradujúci predseda OBSE rokoval tiež s námestníkom generálneho tajomníka OSN pre boj proti terorizmu Vladimírom Voronkovom, s ktorým sa zhodol, že medzi aktuálne hrozby, ktorým čelí celý priestor OBSE, patrí radikalizácia a násilný extrémizmus, ktoré potenciálne vedú k terorizmu.

Minister Lajčák podpísal spoločne s výkonnou riaditeľkou Detského fondu Spojených národov (UNICEF) Henriettou Fore Memorandum o porozumení medzi SR a UNICEF. Dokument pomôže plniť úlohy vyplývajúce z novej Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2019-2023. Zároveň bude nástrojom na podporu a prehĺbenie vzájomnej spolupráce Slovenska s uvedeným fondom OSN, ktorého poslaním je zabezpečiť zdravie, ochranu a právo na detstvo. UNICEF je jediný fond OSN, ktorý je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov.

Viac o téme: New YorkOBSEMiroslav LajčákBezpečnostná rada OSNSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu