Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Richter krotí vášne: Akékoľvek úvahy o presnej sume minimálnej mzdy sú ešte predčasné

Ján Richter Zobraziť galériu (2)
Ján Richter (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Presnú sumu minimálnej mzdy na rok 2020 ešte rezort práce vyjadrovať nebude. Uviedol to v pondelok po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR minister práce Ján Richter (Smer-SD). Akékoľvek úvahy sú v tomto smere podľa neho zatiaľ predčasné.

"Rezort práce, ktorý v zmysle zákona je zodpovedný predložiť návrh, ak by došlo k nedohode, nebude vyjadrovať žiadne konkrétne presné čísla. Použil som výraz rapídne zvýšenie, za tým si stojím, ale tejto chvíli je priestor pre sociálnych partnerov, aby si sadli, vyjednávali," poznamenal Richter.

Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš nedávno naznačil, že by minimálna mzda mohla vzrásť na 600 eur v budúcom roku, čím by dosiahla približne úroveň 60 % priemernej mzdy, ktorú odporúča Medzinárodná organizácia práce. "Je to objektívna právomoc vládnej strany, ktorá nominovala ministra na tento post, aby sa k tejto otázke vyjadrila," reagoval Richter s tým, že toto vyjadrenie rešpektuje, neznamená to však, že ide o číslo, ktoré je pre sociálnych partnerov pri rokovaní záväzné.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (2)
Erik Tomáš  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Politická téma

Monika Uhlerová z Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR skonštatovala, že o minimálnej mzde na rok 2020 majú podobnú predstavu, ako to bolo na rok 2019, a teda čo najskôr sa priblížiť k 60 % priemernej mzdy. Zároveň dodala, že nesúhlasí s tým, aby do rokovaní so zamestnávateľmi vstupovali "rôzne politicko-stranícke zásahy".

Zamestnávatelia podobne zdôraznili, že minimálna mzda by nemala byť politickou témou. "Naviazanie nejakej minimálnej mzdy na vzorec, na makroekonomické čísla, by dávalo zmysel, aby sa opäť stala ekonomickou teóriou alebo ekonomickou veličinou. Tými veličinami by mohli byť napríklad rast produktivity práce, rast priemernej mzdy, prípadne inflácia a nejaká kombinácia týchto faktorov," priblížil viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka.

Viac o téme: Minimálna mzdaSmer-SDJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu