Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ministerstvo obrany si pochvaľuje: Slovensko je na pôde EÚ aktívnym hráčom

Minister obrany Peter Gajdoš.
Minister obrany Peter Gajdoš. (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Slovenská republika je na pôde Európskej únie aktívnym hráčom. Uviedol to dnes na stretnutí ministrov obrany členských štátov EÚ v Bukurešti slovenský šéf rezortu obrany Peter Gajdoš (SNS). Ministri obrany členských štátov EÚ v rámci rumunského predsedníctva rokovali o potrebe zosúladenia nových obranných iniciatív, vyplývajúcich z implementácie Globálnej stratégie EÚ, ako aj o potenciále technologických inovácií v oblasti obrany. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

"V rámci posilnenia štatútu Európskej únie ako globálneho hráča v oblasti obrany ide najmä o zosúladenie Programu rozvoja európskeho obranného priemyslu, Európskeho obranného fondu, Koordinovaného výročného hodnotiaceho procesu a Stálej štruktúrovanej spolupráce,“ povedal Gajdoš. V tejto súvislosti šéf rezortu obrany pripomenul, že v rámci iniciatívy s označením PESCO participuje Slovensko celkovo na ôsmich projektoch, pričom projekt nepriamej palebnej podpory EuroArtillery priamo koordinuje. "Takouto aktívnou participáciou na množstve projektov Slovensko dokazuje, že je na pôde Európskej únie aktívnym hráčom. Zároveň je to pre nás príležitosť na podporu domáceho obranného priemyslu aj v spolupráci s európskymi partnermi,“ doplnil.

Dôležitou témou rokovaní ministrov bola tiež podpora nástrojov Európskej únie pri zavedení trendov technologických inovácií do rozvoja ozbrojených síl, ako aj nové technologické výzvy v oblasti obrany, ako sú obranné systémy s umelou inteligenciou či kybernetická obrana. Počas stretnutia ministri obrany diskutovali aj o budúcnosti operácie SOPHIA s cieľom zachovať jej ďalšie pôsobenie. V tejto operácii v minulosti pôsobili v rámci dvoch rotácií aj slovenskí vojenskí policajti.

Viac o téme: Ministerstvo obranyPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu