Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensko by mala prísť nemecká kancelárka Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BRATISLAVA – Na Slovensko by mala 7. februára prísť oficiálna návšteva delegácie vlády Nemeckej spolkovej republiky, vedenej kancelárkou Angelou Merkelovou. Návšteva sa uskutoční na základe pozvania predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Vláda návrh na prijatie delegácie z Nemeckej spolkovej republiky schválila.

Návšteva vychádza z podpísaného Memoranda o prehĺbenom dialógu medzi ministrami zahraničných vecí SR a Nemeckej spolkovej republiky v auguste 2017 a Akčného plánu k prehĺbenému dialógu medzi SR a Nemeckou spolkovou republikou na roky 2019 – 2021. "Zároveň je príležitosťou pre ďalšie rozvíjanie bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami a krajinami strednej Európy s dôrazom na Vyšehradskú štvorku vzhľadom na stretnutie premiérov krajín V4 so spolkovou kancelárkou," uvádza sa v materiáli rezortu zahraničných vecí. 

Rokovania budú zamerané na 30. výročie spoločenských zmien v Európe, európsku agendu, zahraničnopolitické otázky s dôrazom na západný Balkán, Rusko a Ukrajinu, prehlbovanie politickej, hospodárskej a rozvojovej spolupráce.

Pellegrini sa vo februári zúčastní summitu EÚ a Ligy arabských štátov

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa spolu s oficiálnou delegáciou zúčastní v dňoch 24. – 25. februára 2019 prvého historického summitu Európskej únie a Ligy arabských štátov (LAŠ) v Egypte. V stredu o tom rozhodla vláda. Podľa rezortu diplomacie, ktorý návrh účasti slovenskej delegácie predložil, je LAŠ v súčasnosti jediným regionálnym zoskupením, s ktorým EÚ zatiaľ neorganizovala pravidelné summity.

Na summite sa má diskutovať napríklad o palestínskej otázke. EÚ má tiež záujem rokovať o ďalších témach, ako sú migrácia, mládež, investície, klimatické zmeny, boj proti terorizmu. "Očakáva sa diskusia o aktuálnych regionálnych otázkach – mierový proces na Blízkom východe, Irán, Sýria a ďalšie témy," informuje rezort diplomacie. Summitu má predchádzať stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ a LAŠ v Bruseli dňa 4. februára 2019, na ktorom bude prerokovaný návrh programu a predpokladané výstupy zo summitu.

Viac o téme: SlovenskoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu