Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sociálne výhody pre migrantov na Slovensku nie sú také motivujúce, povedala Saková

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Sociálne výhody, ktoré Slovensko poskytuje občanom iných štátov, nie sú zatiaľ také motivujúce, aby tu nelegálni migranti, alebo žiadatelia o azyl ostávali. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). V roku 2018 bolo na území SR podaných 178 žiadostí o udelenie azylu, pričom Slovensko udelilo azyl v 6 prípadoch.

"V rámci celej azylovej procedúry kladie Ministerstvo vnútra (MV) SR dôraz na to, aby sme skutočne preverili každú osobu z bezpečnostného hľadiska na 100 percent," uviedla Saková. Z pohľadu Európy priniesol rok 2018 v oblasti migrácie podľa jej slov pozitívne výsledky. "Celkovo sa situácia za posledné roky hodnotí ako pomerne stabilizovaná a počet žiadostí o azyl v Európskej únii má klesajúcu tendenciu. Dosiahlo sa to v rámci viacerých opatrení," skonštatovala s tým, že Slovensko je dlhodobo nielen za riešenie dôsledkov migrácie, ale aj jej príčin.

Na margo medializovaného prípadu možného prijatia sýrskych detí spresnila, že malo ísť o deti z prijímacích centier v Grécku. Hoci bolo podľa jej slov deklarované, že pochádzajú zo Sýrie, preverovanie ich pôvodu nie je jednoduché. Ako príklad uviedla migračnú vlnu v roku 2015, ktorá mala rovnako pochádzať zo Sýrie a tvoriť ju mali vojnoví utečenci. Dnes je podľa nej zrejmé, že prevažná časť tejto vlny bola tvorená ekonomickou migráciou a krajiny pôvodu utečencov neboli tie, v ktorých reálne hrozil vojnový konflikt.

V prípade sýrskych detí niektoré veci podľa nej nesedeli. "Zistilo sa, že ide o ľudí vo vekovej kategórii 17-18 rokov, pričom v prípade 17-ročných nešlo o siroty, ale o mladistvých bez sprievodu,“ povedala. Šéfka rezortu zdôraznila, že pri vekovej kategórii do 18 rokov sú iné podmienky a práva, čo sa týka azylového konania a integrovania do spoločnosti. "Žiadatelia o azyl toto vedia a často zavádzajú pri uvádzaní svojho veku," dodala s tým, že zistiť ich skutočný vek je komplikované. Táto aktivita je momentálne zastavená. Bezpečnosť občanov SR je podľa nej na prvom mieste. 

V súčasnosti podľa šéfky rezortu vnútra Európa pristupuje k problematike migrácie efektívnejšie ako v minulosti. Ozrejmila, že v roku 2018 došlo k poklesu migrácie na strednej stredomorskej trase, ktorá predstavuje Taliansko a Líbyu, o 80 percent. Väčší nárast v porovnaní s minulými rokmi podľa jej slov zaznamenala východná stredomorská trasa, teda Turecko smerom na Bulharsko, Cyprus a Grécko. Doplnila, že k pomerne veľkému nárastu, a to o 133 percent, došlo na západnej ceste, to znamená Maroko, Španielsko.

Kollár: Postoj Slovenska k migrantom je výborný

Postoj Slovenska, ktoré odmieta migrantov, je výborný a líder Sme rodina Boris Kollár urobí všetko preto, aby sme si ho udržali. Deklaroval to v rozhovore s tým, že rozumný človek sa poučí na chybách druhých. Aj v tomto duchu je Kollár hrdý, že Globálny pakt OSN o migrácii bol v Maroku schválený 150 štátmi, bez Slovenska. "Splnil som ľuďom, čo som sľúbil. Nie som ochotný sedieť pri stole, kde nás budú kopať do zadku. A tie hlúposti, že ak nesedíte pri stole, ste potravou. Akou potravou? USA, Rakúsko, Taliansko, Austrália či Izrael, ktorí tento pakt odmietli a nesedeli pri stole v Marrákeši, budú potravou? Tomu neveríte ani vy sám. Verím, že sme sa veľmi dobre rozhodli," odkázal Kollár.

Ako zápecník sa však necíti. "Ale cítim smrad zo slova kariérny, to je taký, čo myslí len na svoju kariéru a na ostatných kašle a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) je presne taký kariérny diplomat," odkázal na margo skutočnosti, že Lajčák globálny pakt podporoval, pričom postoj viacerých slovenských politikov označil za zápecnícky.

Kollár na margo solidarity poznamenal, že ak má Slovensko problém s chudobou, spojenci nám veľmi nepomáhajú. "Ja nebudem riešiť zahraničnú krízu s migráciou len preto, lebo si ich k sebe pustili. Vy ak chcete ísť do USA, musíte mať vízia, ak ich nemáte, nepustia vás. Ako je možné, že sem nejakí privandrovalci v miliónoch vtrhnú a my ich nemáme ani preverených? Na 70 percent uvádzajú falošné mená. To sú pre mňa banditi. Ak je niekto tak hlúpy, že toto dovolil, je to jeho problém. Ja nebudem solidárny s bláznom," dodal Kollár.

Viac o téme: SlovenskoSmer-SDAzylantiDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu