Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rezort školstva sa bráni: Zákon o prideľovaní stimulov sme neporušili, tvrdia

Martina Lubyová Zobraziť galériu (2)
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Rezort školstva sa ohradzuje proti nepravdivým informáciám ohľadom porušenia zákona pri prideľovaní stimulov na výskum a vývoj. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR striktne odmieta akékoľvek pochybenia.

"Registráciu v registri partnerov verejného sektora upravuje zákon 315/2016. Tento zákon zároveň novelizoval množstvo osobitných zákonov a podmienil v nich poskytnutie príspevkov registráciou, avšak tieto zmeny sa nedotkli zákona o stimuloch. Ten je transpozíciou osobitného predpisu – Nariadenia Komisie (EÚ) č. 651/2014 zo 17. júna 2014, ktorý má osobitný režim," uvádza sa v stanovisku MŠVVaŠ, ktoré poskytol v piatok odbor komunikácie a protokolu.

Podľa rezortu môže ministerstvo konať iba na základe zákona, preto nemohlo svojvoľne odmietnuť uzavretie zmluvy iba z dôvodu, že žiadateľ nie je zapísaný v registri. "Je však povinnosťou prijímateľa registrovať sa z vlastnej iniciatívy v súlade so zákonom 315/2016. MŠVVaŠ SR sa obráti na všetky firmy s upozornením, aby si splnili registračnú povinnosť," uviedlo ministerstvo.

Zákon o stimuloch obsahuje veľké množstvo podmienok, ktoré musia žiadatelia splniť. "Proces hodnotenia projektov bol nezávislý, odborný a transparentný. Každý projekt bol hodnotený v štyroch kolách," poznamenalo MŠVVaŠ. Podľa informácii z rezortu školstva bolo v procese hodnotenia vypracovaných 174 odborných posudkov. "Dôkazom toho, že sa hodnotila vedecká kvalita, je výsledok, že partnermi úspešných podnikateľských projektov je 18 pracovísk vysokých škôl a Slovenská akadémia vied," uviedlo ministerstvo. 

Rezort školstva informoval, že celkové vlastné zdroje firiem a vyvolané investície z vlastných zdrojov firiem v rámci riešenia projektov sú vo výške 14,4 milióna eur, pričom tieto investície z vlastných zdrojov sú podmienkou čerpania stimulov. 

Poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling (SaS) vo štvrtok (3.1.) upozornil, že MŠVVaŠ pridelilo viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi však sú aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. "Niektoré firmy mali nulové tržby pred udelením dotácie. Pri piatich sme nenašli žiadne informácie o tom, že by sa venovali výskumu. Zvíťazili tiež firmy, ktoré pôsobia v úplne iných odvetviach, než sú výskum a vývoj. Minimálne sedem firiem nie je zapísaných v registri partnerov verejného sektora, no podľa zákona tam musia byť, pretože poberajú dotáciu vyššiu ako 250.000 eur," uviedol Gröhling. 

Bugár chce presné informácie

Prideľovanie dotácií v rámci schémy Stimuly pre výskum a vývoj je podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára otázkou, ktorá "postihne" každého koaličného partnera, dokonca aj členov, ktorí v parlamentnom školskom výbore fungujú. "Musíme dostať relevantné informácie priamo z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, aby sme vedeli, na čom sme," povedal v piatok po novoročnom stretnutí s novinármi Bugár. Zároveň potvrdil, že informácie zatiaľ má len z médií. 

Béla Bugár
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Musíme vyzbierať informácie, aby sme vedeli odpovedať," reagoval Bugár. Podľa neho je to dôležité aj z pohľadu, aby členom parlamentného školského výboru za Most-Híd vedeli tlmočiť názor strany. Bugár zároveň predpokladá, že koaličná rada bude rokovať po "dovolenkovom období" v priebehu budúceho týždňa a táto téma by sa tam mala rozoberať. "MŠVVaŠ SR je otvorené komunikácii a koaličným partnerom poskytne všetky potrebné informácie," uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling (SaS) vo štvrtok (3.1.) upozornil, že MŠVVaŠ pridelilo viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi však sú aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku.

Podľa rezortu školstva je schéma plne regulovaná zákonom o stimuloch pre výskum a vývoj. Všetky podmienky stanovené uvedeným zákonom boli podľa nich plne dodržané. "Podmienky, ktoré uvádza poslanec Gröhling, nie sú v zákone o stimuloch stanovené a mohli by viesť k diskriminácii začínajúcich domácich startupov a spin-offov založených na inováciách," uviedla v reakcii ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS).

Viac o téme: Ministerstvo školstvaMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu