Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Danko v parlamente citoval pápeža: Kto je antisemita, nie je kresťan

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Diana Černáková.)

BRATISLAVA - Kto je antisemita, nie je kresťan. Citoval predseda Národnej rady SR Andrej Danko Svätého Otca Františka dnes v pléne Národnej rady SR počas svojej obhajoby návrhu definície antisemitizmu. Podľa poslanca za ĽSNS Rastislava Schlosára Danko povyšuje Židov a judaizmus nad ostatných ľudí a náboženstvá. Schlosár považuje návrh uznesenia za diskriminačný.

"Uznesenie je nedemokratické. Vaša definícia zakazuje aj objektívnu kritiku založenú na argumentoch," povedal s tým, že podľa Danka je antisemitizmus aj obyčajná kritika. "Čiže nemusí ísť len o nenávisť. Problém vašej definície je, že nerozlišuje, či je kritika lžou alebo pravdou," dodal Schlosár.

Danko kotlebovcom pripomenul slová pápeža Benedikta XVI. "Ak používate kresťanstvo a hovoríte o veciach biblických, tak by ste si mohli pozrieť elementárne veci aj vo vyjadreniach pápeža. Kresťan nemôže byť antisemitský, Benedikt XVI. povedal, že zodpovednosť za zradenie a popravu Krista má celé ľudstvo, nie iba Židia," povedal. "Ja sa za vás hanbím," vyhlásil Danko. Poslanec za ĽSNS Milan Mazurek Dankovi odkázal, že "väčšina Slovákov sa hanbí v zahraničí za neho ako za šéfa parlamentu".

Poslanec SaS Ondrej Dostál uviedol, že kotlebovci v pléne dnes predvádzali antisemitizmus. "Kto tu vytvára klamlivé tvrdenia a predstavy o Slovákoch, o ich moci? Kto pripisuje Slovákom ako národu zodpovednosť za činy jednotlivcov? Kto cudzí, rozumný, bude tvrdiť, že žijúci Slováci sú zodpovední za holokaust?" pýtal sa Dostál. Podľa neho kotlebovci dnes predviedli, že na Slovensku máme antisemitizmus. "Máte takú strašnú potrebu hovoriť, že Židia zavraždili Krista?" pýtal sa. Podľa neho iba kotlebovcom stálo za to, aby sa do rozpravy k tomuto návrhu prihlásili.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko predložil návrh uznesenia NR SR k pracovnej definícii antisemitizmu vypracovanej Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA) a prijatej jej 31 účastníckymi štátmi vrátane Slovenskej republiky 26. mája v Bukurešti. V návrhu uznesenia NR SR pracovnú definíciu antisemitizmu berie na vedomie a vyslovuje s ňou súhlas. Zároveň vyzýva členské štáty a inštitúcie a agentúry Európskej únie na prevzatie tejto pracovnej definície a jej uplatňovanie s cieľom podporiť súdne orgány a orgány na presadzovanie práva v ich úsilí o účinnejšie a efektívnejšie odhaľovanie a stíhanie páchateľov antisemitských útokov.

Z pracovnej definície vyplýva, že antisemitizmus je také vnímanie Židov, ktoré sa môže prejaviť ako nenávisť k Židom. Rétorické a fyzické prejavy antisemitizmu sú namierené proti židovským alebo nežidovským jednotlivcom a/alebo ich majetku, proti inštitúciám židovskej komunity a náboženským ustanovizniam. Antisemitské činy sú trestné činy vtedy, keď ich tak definuje zákon. Trestné činy sú antisemitské vtedy, keď cieľ útoku - či už ľudia, alebo majetok je vybraný preto, že je alebo je vnímaný ako židovský alebo spojený so Židmi. Okrem iného sa v definícii uvádza aj to, že antisemitská diskriminácia je odopieranie Židom možnosti alebo služby dostupné iným osobám a je nelegálna v mnohých krajinách.

Viac o téme: AntisemitizmusAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu