Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

SaS vyzýva OĽaNO a Sme rodina, aby sa nespájali s Ficom a nepodporili dôchodkový strop

Zľava: Poslanci NR SR za stranu Smer-SD Robert Fico a Ľubomír Vážny.
Zľava: Poslanci NR SR za stranu Smer-SD Robert Fico a Ľubomír Vážny. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS vyzýva hnutia Sme rodina a OĽaNO, aby sa nespájali so stranou Smer-SD a pri hlasovaní za ústavné zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov.

Parlament má o ústavnom návrhu Smeru-SD rozhodnúť v utorok o 11. hodine. "Chceme pred hlasovaním naposledy vystríhať hnutia OĽaNO a Sme rodina pred spojenectvom so stranou Smer-SD, pretože jediným cieľom tejto škodlivej normy je vraziť klin do opozície," uviedla v stanovisku pre médiá podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Liberáli sú presvedčení, že tento návrh poškodí ekonomiku. "Ústavné zastropovanie dôchodkov uškodí Slovensku a nemá ani podporu odbornej verejnosti, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií, ba ani všetkých koaličných politikov," tvrdí poslanec SaS Eugen Jurzyca.

Ústavné zastropovanie dôchodkov je podľa experta SaS na odvodový bonus a dôchodky Petra Cmoreja prejavom arogancie voči budúcim generáciám, ktoré budú niesť reálne dôsledky dnešných populistických rozhodnutí.

"Podporou tohto návrhu a spojenectvom so Smerom-SD Roberta Fica, hnutia OĽaNO a Sme rodina dajú najavo, že viac ako na zdravom rozume a ekonomickej zodpovednosti voči občanom Slovenskej republiky im záleží na politickom marketingu a krátkodobej popularite," tvrdia liberáli. Tiež majú obavu, že takýto prístup sťaží spoluprácu aj po parlamentných voľbách. "Tie by mali priniesť zásadnú zmenu v štýle vládnutia vrátane hospodárskej politiky," dodali predstavitelia SaS.

Vyzývame Gála a Most-Híd, aby sa nepodieľali na demontáži ÚS

Opozičné strany OĽaNO, SaS a Sme rodina, ako aj nezaradení poslanci združení okolo Miroslava Beblavého vyzývajú ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) a stranu Most-Híd, aby sa nepodieľali na demontáži Ústavného súdu (ÚS) SR. Reagujú tak na blížiace sa rokovanie o ústavnej zmene, ktorá má zakotviť nové pravidlá výberu ústavných sudcov.

Opoziční poslanci sa už dohodli na spoločnom pozmeňujúcom návrhu k vládnemu návrhu zákona. Ten spočíva vo voľbe kandidátov na ústavných sudcov 90 hlasmi poslancov v parlamente, vo verejnej voľbe, v cyklickej obmene zvolených ústavných sudcov inšpirovanej návrhom Via Iuris, v automatickom zániku funkcie ústavných sudcov pri dosiahnutí veku 70 rokov a v posilnení politickej nezávislosti rozhodovania ústavných sudcov.

"Napriek tomu, že minister spravodlivosti Gál bol pred niekoľkými dňami oslovený na rokovania o tomto spoločnom opozičnom návrhu, odmieta rokovať. Koná tak v zjavnej koordinácii s ďalšími politickými stranami vládnej koalície, najmä so stranou Smer-SD, ktorá má snahu ovládnuť ústavný súd. Zdá sa, že ministrovi spravodlivosti vyhovuje zachovanie súčasného stavu, hoci vo svojich verejných vyhláseniach deklaroval pravý opak," uviedol Milan Vetrák spolupracujúci s OĽaNO.

Pôvodný vládny návrh predložený Gálom by sa mal ešte upraviť. Napríklad minimálny vek kandidátov na ústavných sudcov by mal zostať na súčasných 40 rokoch. Pôvodný návrh počítal so zvýšením na 45 rokov. Smer-SD zatiaľ neuspel s avizovanou zmenou, aby kandidát, ktorý získa v pléne 90 hlasov, sa stal automaticky sudcom a prezident SR by do toho nezasahoval. Predložiť ju ešte môže v pléne. Zmeny pravidiel výberu ústavných sudcov prichádzajú preto, že vo februári sa končí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov.

Viac o téme: Robert FicoSaSOĽaNOSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu