Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér Pellegrini nevylúčil, že kybernetický útok smeroval z Ruska

Peter Pellegrini.
Peter Pellegrini. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Kybernetickým útočníkom, ktorí napadli server ministerstva zahraničia, sa nepodarilo ukradnúť tajné ani citlivé dokumenty. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to dnes konštatoval premiér Peter Pellegrini. Taktiež nevylúčil, že by mohlo ísť o útok z Ruska. Konštatoval však, že útok mohol byť rovnako vedený aj z inej krajiny.

Tajné ani citlivé dokumenty hackeri neukradli. „Také dôkazy nemáme, vyhlásil v nedeľu Peter Pellegrini. Zároveň uviedol, že išlo o vysoko profesionálny a sofistikovaný útok organizovanej skupiny, pravdepodobne zo zahraničia. Jeho cieľom bolo infiltrovať sa do serveru rezortu slovenskej diplomacie a získať z neho citlivé údaje.

Útok z Ruska?

Premiér nevylúčil, že by mohlo ísť o útok z Ruska, no konštatoval, že útok mohol byť rovnako vedený aj z inej krajiny, prípadne mohlo ísť aj o simulovaný útok. „Páchateľa nepoznáme,“ zdôraznil. V záujme zlepšenia kybernetickej ochrany a ochrany osobných dát obyvateľstva premiér dal vojenskej spravodajskej službe pokyn, aby uskutočnila veľkú previerku počítačovej siete celej verejnej správy.

Pri hackerskom útoku na ministerstvo zahraničných vecí podľa premiéra neunikli tajné informácie 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí bolo predmetom kybernetického útoku zo zahraničia. V stredu na Bezpečnostnej rade SR o tom informovalo Vojenské spravodajstvo. Kybernetický útok mal formu sofistikovaného škodlivého kódu, ktorý umožňuje útočníkom filtráciu dát z vnútra organizácie.

Viac o téme: Ochrana Peter PellegriniKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu