Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Andrej Danko bije na poplach: Sankcie nie sú cestou, dôležitý je dialóg

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

BRATISLAVA - Sankcie v rámci Európskej únie (EÚ) vo vzťahu k Maďarom a Poliakom nie sú cestou. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS), ktorý sa na sobotňajšom neformálnom stretnutí predsedov parlamentov krajín skupiny V4 v Košiciach vyjadril aj k pripravovanému prijatiu uznesenia v prípade uplatnenia článku 7 Lisabonskej zmluvy. TASR o tom informovali z Kancelárie NR SR.

Danko dúfa, že po vzore českého parlamentu sa aj na Slovensku postavia poslanci za ochranu suverénnych členských štátov EÚ. "Budem teda z pozície predsedu parlamentu žiadať o stretnutie s našimi predstaviteľmi, aj s ministrom zahraničných vecí, aby sme sa o tejto vážnej veci, ktorou otváranie článku 7 vo vzťahu k členským štátom bezpochyby je, bavili," povedal.

Predseda parlamentu chce v pléne presadiť uznesenie, ktoré by malo obsahovať vyhlásenie, že NR SR sa bude aktívne zasadzovať za to, "aby sa využili všetky dostupné príležitosti pre vzájomný dialóg Maďarska a inštitúcií EÚ, ktorý odpovie na všetky otvorené otázky a ktorý môže záležitosť vyriešiť v konštruktívnom duchu bez negatívnych dôsledkov na spoluprácu všetkých zainteresovaných aktérov".

"Prvoradým princípom spolupráce inštitúcií a členských štátov EÚ v takýchto situáciách by mali byť kroky a rozhodnutia, ktoré pomôžu obnoviť vzájomnú dôveru a prekonať vzájomné deliace línie," podotkol Danko. Samotné hlasovanie Rady EÚ o spustení príslušného sankčného mechanizmu považuje až za posledné riešenie. Uvedomuje si rozdiel vo vnímaní závažnosti tohto sankčného mechanizmu oproti prezidentovi SR, no je pripravený ďalšie kroky v tejto veci prerokovať so všetkými kompetentnými.

Viac o téme: SankcieMaďarskoAndrej DankoV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu