Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čísla, za ktoré sa ministerstvo môže hanbiť: Zabezpečenie učebníc je na chabej úrovni 58 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Školy požadujú na školský rok 2018/2019 nákup a distribúciu približne 2,6 milióna učebníc, v súčasnosti je ich pre žiakov pripravených zhruba 1,5 milióna, čo predstavuje 58-percentnú mieru zabezpečenia požiadaviek škôl. Uviedla to v rozhovore ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS).

"V školskom roku 2017/2018 to bola približne 47-percentná miera zabezpečenia požiadaviek škôl na učebnice a rok predtým to bolo viac ako 30 percent. Výrazne sa nám podarilo posunúť hranicu počas dvoch rokov, čo považujeme za úspech," povedala Lubyová s tým, že túto hranicu sa rezort školstva snaží posúvať stále smerom vyššie. Tieto čísla podľa Lubyovej nezohľadňuje fakt, že rezort školstva poslal finančné prostriedky školám na nákup Prvouky pre 2. ročník základných škôl (201.642 eur) a taktiež na učebnice cudzích jazykov (1.332.120 eur), ktoré si školy nakupujú podľa vlastného výberu.

Začiatkom leta začal rezort školstva rokovanie s vydavateľstvami na učebnice, ktoré by sa mali používať v školskom roku 2018/19. "V súčasnosti pracujeme na príprave podkladov na verejné obstarávanie pre tituly na základné školy, ide napríklad o Prvouku pre 2. ročník, pracovné vyučovanie pre 3. a 4. ročník, geografiu pre 5. až 9. ročník, matematiku pre 1. až 9. ročník, slovenský jazyk pre 5. až 9. ročník a techniku pre 5. až 9. ročník," vymenovala Lubyová. V rámci stredných škôl by malo ísť o učebnice geografie pre 1. až 3. ročník určené pre gymnáziá. Šéfka rezortu školstva doplnila, že verejné obstarávania sa budú vyhlasovať v priebehu jesene.

Na nákup reedícií a nových titulov poskytlo ministerstvo školstva zatiaľ v tomto roku okolo 6,8 milióna eur. Okrem toho v septembri plánuje zabezpečiť nákup ďalších reedícií vo výške približne 1,1 milióna eur. V tomto roku boli na učebnice v štátnom rozpočte dodatočne vyčlenené navyše štyri milióny eur, a tak sa celková suma na tento účel zvýšila na desať miliónov eur. "Finančné prostriedky slúžia na celý proces zabezpečenia učebníc – od reedícií, cez nové učebnice, príspevky na učebnice cudzích jazykov až po distribúciu," priblížila ministerka.

Rezort školstva bude po novom sledovať časový cyklus pri používaní učebníc v jednotlivých školách. "Myslíme si, že keď sa bude striktne dodržiavať časový cyklus, požiadavky budú o niečo nižšie a podarí sa nám dostať k 100-percentnému pokrytiu oprávnených požiadaviek škôl," dodala Lubyová.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaUčebniceSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu