Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľnohospodári v ohrození kritizujú nečinnosť Matečnej: Sucho ich môže zruinovať

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

BRATISLAVA - Agrárnu komoru Slovenska (AKS) mrzí a znepokojuje postoj rezortu pôdohospodárstva pod vedením ministerky Gabriely Matečnej. Poľnohospodárom, ktorí pre extrémne sucho v minulom roku utrpeli stratu 28,6 milióna eur, prirovnáva k stavbárom a hotelierom. Na toto vyhlásenie hovorcu Ministerstva pôdohospodárstva tento týždeň upozornil Boris Kollár.

Poľnohospodári sa po minuloročných suchách ocitli vo veľmi zlej finančnej situácii. “Odhliadnuc od politických prekáračiek, ktoré sme minulý týždeň na túto tému sledovali, faktom ostáva, že týchto 98 poľnohospodárskych subjektov kritickú situáciu bez pomoci od štátu nezvládne. Väčšina z nich zaznamenala úbytok na úrode až o 70 percent,“ vysvetlil podpredseda AKS Arpád Mészáros.

Agrárna komora Slovenska si nevie vysvetliť, prečo týmto farmárom rezort odmieta pomôcť a prirovnáva ich k stavbárom. „Na druhej strane pani ministerka Matečná už dnes sľubuje pomoc farmárom, ktorých trápi sucho tento rok. Podobný prísľub dostalo svojho času aj 98 poľnohospodárskych subjektov s 2500 zamestnancami, z južného a západného Slovenska. Dnes sa očakáva, aby ministerka Matečná  predložila sumarizáciu za rok 2017 na rokovanie vlády SR,“ tvrdia agrárnici. Dotknuté podnikateľské subjekty si podľa nich nezaslúžia, aby ich jej aparát neodborne prirovnával k iným odvetviam národného hospodárstva.

"Nakoľko k ministerkinmu prísľubu o pomoci sa pripojil aj predseda vlády Peter Pellegrini, AKS si dovoľuje listom osloviť pána premiéra s opätovnou žiadosťou o pomoc. Dnes už poznáme reálne vyčíslenie strát týchto poľnohospodárov. Sami vyčíslili svoje straty na 38,6 mil. eur. Štatistický úrad im minulý mesiac na základe analýzy dopadov sucha z roku 2017, priznal stratu 28,6 mil. eur. Tie financie poľnohospodárom chýbajú na úhradu daní, poistného, faktúr za semená, osivá, hnojivá a iné položky,” doplnil Mészáros.

Vážnosť situácie týchto farmárov potvrdilo aj Klimatologické zhodnotenie SHMÚ z mája tohto roka. “Podľa indexu sucha (SPEI), suché obdobie začalo už v polovici decembra 2016, kedy hodnoty SPEI indexu prvýkrát klesli pod hodnotu -1. Na väčšine monitorovaných staníc, prevažne na západnom Slovensku, obdobie sucha skončilo vo februári, alebo v marci (región v okolí Topoľčian),“ opísali situáciu odborníci.

„Plošne najrozsiahlejšie a zároveň najintenzívnejšie suché obdobie v roku 2017 začalo na Podunajskej nížine a Záhorí na konci mája 2017, pričom pokračovalo až do konca septembra. Len na niektorých staniciach došlo na prelome júla a augusta k jeho krátkemu a málo významnému prerušeniu. Na stanici Bratislava – letisko išlo tak o najdlhšie suché obdobie od roku 1981, pričom dosahovalo aj najvýraznejšiu mieru deficitu (vlahy) akumulovaného počas celého trvania,” zhodnotil SHMÚ.

Viac o téme: úrodaSuchoPoľnohospodáriGabriela MatečnáAgrárna komora Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu