Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kontroverzného poslanca Marčeka zneužila ruská propaganda: Takmer z neho urobili premiéra

Peter Marček Zobraziť galériu (6)
Peter Marček (Zdroj: Twitter / Russia's MFA in Crimea)

BRATISLAVA - Krátka návšteva poslanca Petra Marčeka ukrajinského Krymu zaujala aj ruské médiá. Politika, ktorý územie zmietané konfliktom navštívil ako súkromná osoba, však brali akoby oficiálnu reprezentáciu Slovenska.

Poslanec cestoval na Krym ešte v utorok. Hoci sa vraj plánovalo pridať aj niekoľko ďalších koaličných poslancov, z Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave vyrážal nakoniec iba v spoločnosti bývalého šéfa rozviedky SIS Igora Cibulu.

Aj keď Marček tvrdil, že ide iba o súkromnú cestu, na problémovom území sa dokonca stretol aj s krymským premiérom Sergejom Aksjonovom a rokoval s ním o spolupráci. Aksjonov sa nachádza na sankčnom liste EÚ, keďže Krym ako ruský únia neuznáva.

Zľava: Igor Cibula, Peter Marček a Roman Bušo
Zobraziť galériu (6)
Zľava: Igor Cibula, Peter Marček a Roman Bušo  (Zdroj: Twitter / Russia's MFA in Crimea)

Poradca, ktorý poradcom nie je

Na fotografii, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo zahraničia na Kryme, je Cibula dokonca označený ako poradca predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, hoci tlačový odbor Úradu vlády SR to razantne odmietol. Okrem dvojice Marček a Cibula je na snímke zvečnený aj podnikateľ Roman Bušo.

O stretnutí následne informovali viaceré ruské médiá vrátane štátnej agentúry Ria Novosti. Podľa Komsomolskej Pravdy Marček uviedol, že „Krym bol vždy ruský" a „urobíme všetko preto, aby sme zabezpečili, že ukrajinský národ i krymský ľud žijú pokojne spolu".

Ruské ministerstvo si situáciu prispôsobilo podľa svojho gusta - uviedlo, že išlo o „delegáciu členov slovenského parlamentu", hoci jediným poslancom bol práve Marček. To, že poslanec nie je členom žiadnej koaličnej strany, aj keď za jej návrhy hlasuje, a teda reálne žiadny veľký hlas v našom parlamente nemá, žiadne ruské médium neuviedlo.

Komsomolskaja Pravda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Web Komsomolskaja Pravda)

Kontroverzného poslanca Marčeka zneužila
Zobraziť galériu (6)

Európsko-Krymská obchodná komora?

Marček sa už v júni vyjadroval pre denník Izvestija, v tom ďalšom sa následne posťažoval, že Ukrajina mala voči tejto návšteve námietky, sťažovala sa na slovenskom ministerstve zahraničia a hrozila aj zákazom vstupu do krajiny. To však poslanca neznepokojilo, uviedol, že súčasná ukrajinská garnitúra vraj nezostane pri moci navždy a zákaz sa niekedy skončí.

Denník tentoraz informoval o tom, že po stretnutí Marčeka a slovenských podnikateľov s tými krymskými Rusko a Slovensko dohodli na založení Európsko-Krymskej obchodnej komory pre nadviazanie obchodných vzťahov a spolupráce medzi polostrovom a Európskou úniou.

Európsko-Krymská obchodná komora má byť spoločnou organizáciou, ktorá vznikne v Bratislave a má byť zaregistrovaná na ministerstve vnútra, píše Izvestija. Dohodu o vytvorení obchodnej komory podpísali šéf fondu Krymkongress Rustam Muratov, poslanec NR SR Peter Marčeka a slovenský podnikateľ Roman Bušo. 

Kontroverzného poslanca Marčeka zneužila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: iz.ru)

Ministerstvo vnútra na snahu o založenie obchodnej komory reagovalo, že vo svojich evidenciách a zoznamoch neeviduje žiadny subjekt s názvom Európsko-Krymská obchodná komora a ani iný, podobný názov. Rezort diplomacie zopakoval, že postoj Slovenska ostáva v otázke Krymu nemenný.

Rozšírenie stykov so Slovenskom

Pozitívnymi slovami nešetril ani Aksjonov, podľa ktorého sú takéto stretnutia výhodné pre obe strany a dodal, že slovanské národy majú žiť v priateľstve. „Máme jednu históriu, máme rovnakú krv,“ vyhlásil. 

Aksjonov oznámil vznik pracovnej skupiny pre rozšírenie stykov so Slovenskou republikou a poďakoval za záujem o Krym, hoci podľa oficiálneho stanoviska Slovensko anexiu Krymu neuznáva. Zároveň pozval slovenských podnikateľov opäť na Krym na jubilejné Jaltské ekonomické fórum.

Viac o téme: Peter Marček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu