Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kontroverzný poslanec Marček, ktorý bol na Kryme: Zakladá stranu, vraj má už 20-tisíc kandidátov

Peter Marček Zobraziť galériu (3)
Peter Marček (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Peter Marček plánuje založiť novú stranu. Mená, názov či štruktúra zatiaľ pre verejnosť nie sú známe. Podrobnosti politickej strany plánuje oznámiť zrejme v septembri.

Peter Marček bol v minulosti členom strany Právo a spravodlivosť, tá zanikla. V súčasnosti plánuje založiť nový politický subjekt, ktorý je stále po rúškom tajomstva. Bližšie informácie zverejní až po registrácii strany. Marček je v tejto dobe nezaradeným poslancom, jeho posledným pôsobiskom bola strana Borisa Kollára Sme rodina.

Marček chce počkať na hlasovanie

Marček sa chce aktívne podieľať na politickom systéme, čo je jedným z dôvodov založenia strany. „Pretože politický systém v SR je zákonom  upravený tak, že na zákonodárnej a výkonnej moci, sa možu jednotlivci podielať len prostredníctvom politických strán a hnutí,“ uviedol pre Topky Marček. Podľa neho od mena strany nezávisí nič. „Predpokladáme, že zákon o politických stranách bude upravovať aj otázku práv účasti politických strán na zákonodarnej moci vo vzťahu k forme ich názvu alebo doby účasti vedenia v politickej strane,“ uviedol s tým, že chce počkať na výsledok hlasovanie o zákone o politických stranách.

Martina Šimkovičová a Peter
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Marček pre Topky povedal, že strana už má názov aj členov. „Ešte sme sa nové informácie nerozhodli pustiť von. Čakáme, ako sme povedali, na septembrovú schôdzu, kde sa bude prijímať nový zákon o politických stranách. Stranu zaregistrujeme hneď po prijatí zákona. Robíme na nej už veľmi dlho a doteraz máme zhruba 20 000 kandidátov za členov - koordinátorov,“ povedal Marček. 

Vnútrostranícke boje berú politikom energiu

Strana má podľa jeho slov hotovú štruktúru a pozície sú obsadené konkrétnymi osobami. „Pozície sú v nej z veľkej časti obsadené konkrétnymi osobami. Dohodli sme sa, že ich mená budú zverejnené v deň jej registrácie. Štruktúra strany je veľmi jednoduchá, čo do práv prislúchajúcich jednotlivým orgánom strany. Zásadné rozhodnutia v strane, tykajúce sa smerovania a cieľov strany, sú zverené väčšine tvorenej členskou základňou,“ ozrejmil nezaradený poslanec.

Peter Marček
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

„Prevádzka a vnútorne záležitosti strany riadia jej výkonné orgány, ktoré sú veľmi malopočetné. Dôvodom je, že zo skúsenosti iných strán, ako aj z mojich vlastných, je nesporné, že vnútrostranícke „boje“ zaberajú politikom viac ako 70% energie a vytvárajú názorové štiepenie, čo následne vytvára nestabilitu navonok i dovnútra ( SDKU, KDH, HZDS, SNS, SMER, SAS),“ povedal Marček.

Aj vlajková téma a program strany je zatiaľ tajný. „Po vzniku strany vás s programom a štruktúrou, rovnako ako s metódami práce a kľúčovými osobami, určite oboznámime. Predpokladáme, že sa tak stane v septembri až novembri v závislosti od schválenia už spomínaného zákona,“ uviedol Marče s tým, že názov strany bude jednoznačne vyjadrovať jej ciele a princíp formálnej stranky jej fungovania.

Viac o téme: Politická stranaNezaradený poslanecPeter Marček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu