Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Danko bude iniciovať antifašistické opatrenia: Ich cieľom má byť zrušenie ĽSNS

Kotlebovci
Kotlebovci (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková, Martin Havran)

BRATISLAVA - Predseda Národne rady (NR) SR Andrej Danko dnes oznámil, že bude iniciovať antifašistické opatrenia, ktorých cieľom bude zrušenie Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu. Zároveň poprosil médiá, aby mu v tomto boji pomohli. Danko chce zriadiť komisiu z odborníkov, ktorá opatrenia pripraví. Zároveň predseda NR SR kritizoval Najvyšší súd SR za to, že rok od podania podnetu od generálnej prokuratúry ani len nevytýčil pojednávanie v otázke zrušenia ĽSNS.

„Začala sa vojna s vami, pán Kotleba, akú som viedol s Jánom Slotom. Lebo ja sa za vás hanbiť v zahraničí nebudem,“ vyhlásil Danko dnes na tlačovej besede. Zároveň zopakoval, že na jeseň Slovenská národná strana (SNS) pripraví zmeny Trestného zákona, v ktorom bude presne zadefinovaný pojem antisemitizmu.

Kotlebovci podľa Danka vytvárajú Slovenských brancov, útočia v parlamentnej rokovacej sále na Izrael. „Prečo sa neboja? Lebo stačí povedať, že nevedia robiť s počítačom. Títo ľudia sa neštítia zneužívať poslaneckú funkciu, aby klamali mladých ľudí. Som sklamaný, ako nechápem percentá mafiána Borisa Kollára, tak nechápem ani percentá Kotlebu,“ dodal.

Danko sa hanbí na každej služobnej ceste, pretože sa ho pýtajú na Kotlebu a ĽSNS. „Veľa zahraničných návštev zvažuje a odmieta návštevu NR SR pre kotlebovcov,“ uviedol. Voličov Kotlebu vyzval, aby si pozreli Kotlebu v gardistickej uniforme a nech sa pozrú, či splnil všetko, čo sľúbil. Danko zároveň konštatoval, že SNS pod jeho vedením je inou stranou.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok 27. júla obžalobu na Kotlebu, ktorej dôvodom je podozrenie z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba 14. marca na podujatí svojej strany rozdal trom rodinám šeky po 1 488 eur. Vzniklo podozrenie, že strana sa tým prihlásila k známemu neonacistickému symbolu 1488.

Číslo 14 predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

ĽSNS sa bráni

Žaloba voči predsedovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi nie je ničím iným ako jednou účelovou a umelo vykonštruovanou fraškou. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v sídle strany v Banskej Bystrici jej tajomník a zároveň poslanec a člen Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Rastislav Schlosár.

Podľa neho neexistuje žiaden zákon, ani iný všeobecne záväzný predpis, ktorý by akýmkoľvek spôsobom zakazoval darovať riadne zdanené peniaze fyzickým osobám. „Je pritom jedno, aké konkrétne číslo je predmetom darovania. Neviem si predstaviť sudcu, alebo súd, ktorý by dokázal odsúdiť ktoréhokoľvek človeka za to, že daroval peniaze ľuďom v núdzi,“ doplnil poslanec.

Viac o téme: OpatreniaSlovenskoSNSAndrej DankoĽSNSMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu