Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľvyslanci v najlepších krajinách: Hamžík, Migaš či Weiss, Smer mal eliminovať konkurenciu

Peter Weiss, Pavol Hamžík a Jozef Migáš Zobraziť galériu (4)
Peter Weiss, Pavol Hamžík a Jozef Migáš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ďalší nový veľvyslanec. Prezident Andrej Kiska v utorok poveril výkonom funkcie aj Pavla Hamžíka, ktorý bude veľvyslancom v Maďarsku. Je to tak ďalší z radu bývalých politikov SDĽ a SOP, ktorí sa angažovali najmä v 90-tych rokoch a skončili ako diplomati - ako napríklad aj Jozef Migaš či Peter Weiss.

Hamžík v Budapešti nahradí mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Rastislava Káčera. V minulosti bol ministrom zahraničných vecí v rokoch 1996 - 1997, keď bol aj členom Mečiarovho HZDS. Neskôr okrem iného pôsobil ako poslanec NR SR a veľvyslanec SR v Kyjeve. V roku 1998 spoluzakladal aj prípravný výbor Strany občianskeho porozumenia (SOP), ktorej bol aj predsedom. SOP ukončila svoju činnosť v roku 2003 po zlúčení so Smerom.

Politológ Grigorij Mesežnikov si myslí, že Hamžík je štandardným politikom, ktorý je trochu národnejšie orientovaný ako bývalý veľvyslanec v Budapešti. „Jeho prvotnou odbornosťou boli zahraničné vzťahy," tvrdí politológ. „On je nominácia, ktorá zodpovedá jeho pôvodnému profilu a pôvodnému zameraniu. On je naozaj zahranično-politický človek," dodáva Mesežnikov. 

Weiss v Prahe, Migaš v Minsku

Slušné miestečko zastáva od roku 2009 aj Peter Weiss, bývalý predseda KSS a SDĽ. V roku 2004 odišiel z politiky, aby sa v spomínanom roku 2009 stal veľvyslancom v Maďarsku. O štyri roky na to zmenil miesto a momentálne pôsobí ako veľvyslanec v Prahe.

Ďalším bývalým ľavicovým politikom, ktorého sláva skončila s príchodom Smeru a Roberta Fica, je aj bývalý spoluzakladateľ SDĽ a predseda parlamentu Jozef Migaš. Ten od roku 2009 pôsobil ako veľvyslanec v Rusku a túto pozíciu od roku 2016 zastáva v Bielorusku.

Peter Weiss
Zobraziť galériu (4)
Peter Weiss  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Odstavili ho

Mesežnikov tvrdí, že Weiss išiel do diplomacie ako politický nominant. Hovorí, že ho odstavili z SDĽ, keď skončil v obrovskom konflikte so Smerom a Robertom Ficom. Spomínal aj založenie strany Sociálna demokratická alternatíve, kde sa ostro vymedzili proti Ficovi.

Politológ vysvetľuje taktiku Smeru, ako potom neutralizovali ľavicovú konkurenciu. „Keď sa tieto strany začali grupovať okolo Smeru, a to sa netýka iba Weissa, tak Smer, aby teoreticky zadupal akúkoľvek možnosť, aby sa aktivizovali a zakladali ľavicové strany, tak im ponúkol umiestnenie v diplomatických funkciách," hovorí Mesežnikov.

Jozef Migaš
Zobraziť galériu (4)
Jozef Migaš  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Migaš v Bielorusku

Myslí si zároveň, že Weiss patrí k tým lepším, ktorí skončili na diplomatických miestach aj vzhľadom na to, že sa už ako poslanec venoval zahraničnej politike - od roku 1998 do roku 2002 bol napríklad predsedom Zahraničného výboru NR SR. Zároveň hovorí, že Weiss je európsky orientovaný politik.

S Migašom ako bývalým veľvyslancom v Rusku príliš spokojný nie je. „Bol by som ako občan istejší, keby práve v týchto krajinách bol niekto, kto zásadným spôsobom reprezentuje naše politické priority. Myslím si, že Migaš touto osobou nebol," myslí si Mesežnikov. Posledným vyprofilovaným prozápadným diplomatom v Rusku bol Igor Furdík.

Viac o téme: Peter WeissPavol HamžíkJozef Migaš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu