Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

IT sektor je druhý najväčší pilier slovenského hospodárstva, tvrdí Pellegrini

Premiér SR Peter Pellegrini.
Premiér SR Peter Pellegrini. (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

BRATISLAVA - Na pôde Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa predseda vlády SR Peter Pellegrini zúčastnil na zasadnutí Výkonného výboru Digitálnej koalície. Digitalizácia a informatizácia sú oblasti, ktorým sa premiér venoval ešte pred nástupom do funkcie a chce sa im venovať aj naďalej.

„Slovensko je automobilová veľmoc a ešte dlho aj bude. Čo sa týka výroby vozidiel na počet obyvateľov, budú rekordy pravdepodobne ešte väčšie ako dnes, to svedčí o našej šikovnosti. Ale to je len jeden pilier nášho priemyslu. Za ďalší pilier považujem IT sektor, ktorý sa tu za posledné roky veľmi dobre vyvíja. Je obrovský záujem firiem z tohto segmentu prichádzať na Slovensko. Tie, ktoré tu už sú, sú veľmi spokojné a chcú rozširovať svoje kapacity. Ale narážajú na problém, vďaka ktorému vznikla Digitálna koalícia, a to je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v tejto oblasti,“ skonštatoval Peter Pellegrini.

V tejto súvislosti premiér uvítal, že sa mierne zvyšuje záujem o štúdium na technických školách a že univerzity sa vracajú k bakalárskym študijným programom. Podľa jeho slov IT firmy radi zamestnajú bakalára, ktorý nemusí študovať ešte dva roky na inžiniera a aj ho dobre zaplatia. „Nerozumiem, prečo mladí ľudia nechcú ísť do technickejších odborov, keď môžu dobre zarobiť a pracovať v dobrých podmienkach,“ poznamenal predseda vlády. Dodal, že plat mladých IT technikov je nadpriemerný oproti zárobkom päťdesiatnikov či šesťdesiatnikov, ktorí tvrdo pracujú a nedosahujú mzdovú úroveň IT sektora.

Digitálna koalícia – Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky vznikla v septembri 2017 na základe iniciatívy Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a IT Asociácie Slovenska. Mobilizuje organizácie a inštitúcie pre spoločný postup pri riešení nedostatku digitálnych zručností a spája partnerov zo štátneho, súkromného, neziskového a akademického sektora v úsilí pripraviť občanov Slovenska všetkých vekových kategórií na prácu a život v nastupujúcej digitálnej ekonomike.

Viac o téme: HospodárstvoSlovenskoPeter PellegriniIT sektor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu