Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezident odcestuje na historicky prvú oficiálnu návštevu Nórskeho kráľovstva

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Kancelária prezidenta SR)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska uskutoční v dňoch 4. - 6. júna historicky prvú oficiálnu návštevu slovenskej hlavy štátu v Nórskom kráľovstve. Návšteva sa koná na pozvanie Jeho Veličenstva kráľa Haralda V. Hlavným cieľom návštevy je prehĺbenie bilaterálnych vzťahov a ich ďalší rozvoj, najmä v oblasti inovácií, výskumu a vývoja a nových technológií. TASR o tom informovala Kancelária prezidenta SR.

Dôležitou súčasťou rozhovorov bude aj ochrana životného prostredia a poskytovanie pomoci pri rozvoji SR z Nórskych fondov. "Okrem stretnutia s kráľom Haraldom a členmi kráľovskej rodiny bude prezident SR rokovať s predsedníčkou vlády Ernou Solbergovou a predsedníčkou parlamentu Tone Wilhelmsen Tröenovou. Zúčastní sa na slávnostnom divadelnom predstavení Slovenského národného divadla, ktoré odohrá hru významného nórskeho dramatika, filantropa a bojovníka za práva malých národov na sebaurčenie Björnstjerne Björnsona 'Nad našu silu 2'," informuje prezidentská kancelária.

Kiska podľa nej vystúpi na slovensko-nórskom podnikateľskom seminári zameranom na budovanie inteligentnej mestskej infraštruktúry, navštívi spoločnosť Wilhelmsen, významného investora na Slovensku, a tiež Oslo Cancer Cluster, ktoré je popredným svetovým centrom pre výskum rakoviny. 

Oficiálnu návštevu ukončí Kiska v meste Bergen. Stretne sa s predstaviteľmi Media City, centra pre rozvoj inovácií v oblasti médií, a navštívi Bjerknes centrum pri Univerzite v Bergene, ktoré sa zameriava na výskum klímy. Slovenská akadémia vied podpíše s Univerzitou v Bergene Memorandum o porozumení.

Prezidenta SR budú podľa informácií jeho kancelárie na ceste sprevádzať minister životného prostredia László Sólymos, štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla, štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec, predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík a skupina podnikateľov.

Viac o téme: NórskoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu