Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNA SPRÁVA Veľké zmeny v polícii: Saková oznámila mená nových šéfov

Denisa Saková a Milan Lučanský Zobraziť galériu (13)
Denisa Saková a Milan Lučanský (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Zdá sa, že sa dnes konečne dozvieme meno nového šéfa polície. Ministerka vnútra Denisa Saková mala pôvodne svoje rozhodnutie oznámiť v pondelok. Objavili sa však informácie, ktoré horúceho kandidáta Mariána Slobodníka kompromitovali. Premiér Peter Pellegrini jej vyslovil nedôveru a nové meno požadoval čo najskôr. Podľa informácií HNonline sa šéfom polície má stať Milan Lučanský.

- ministerka vnútra Denisa Saková predstavila nové vedenia Policajného zboru SR

- novým šéfom polície sa stal Milan Lučanský, 1. viceprezidentkou je Jana Maškárová, 2. viceprezidentom sa stal Robert Bozalka

- Tibor Gašpar by mal vo funkcii policajného šéfa skončiť k 31. máju

- tlačovky už ohlásili strany OĽaNO aj SaS

NAŽIVO Reakcia SaS

Vyjadrenie Ľubomíra Galka

NAŽIVO Reakcia OĽaNO 

Tlačovka OĽaNO

VIDEO Denisa Saková predstavila nové vedenie Policajného zboru SR

Denisa Saková predstavila dočasného policajného prezidenta

17:51 Na Slovensku sú podľa poslanca NR SR Jána Podmanického (Smer-SD) politici, ktorí sa stávajú hlásnou trúbou mafiánov. „Podpredseda SaS Ľubomír Galko je smutnou ukážkou toho, ako sa v mene politikárčenía opľúvajú ľudia, ktorí s nasadením vlastného života a s veľkým rizikom pre svoje rodiny išli po krku tým najhorším zločincom. Neviem si predstaviť pána poslanca Galka, že by sa dokázal postaviť čelom tvrdým mužom z podsvetia. Odporúčam mu v tomto prípade radšej mlčať. Na čelo polície prišiel človek, ktorý netáral, ale zatváral vrahov do väzenia,“ vyhlásil Podmanický

16:46 Peter Pellegrini očakáva, že Lučanský svoju funkciu zvládne od prvého dňa. Lučanský podľa jeho slov nedávno absolvoval detektor lži a takisto prešiel previerkou na prísne tajné, kde mal do detailov vysvetliť aj svoje ekonomické pozadie a svoj majetok.

15:46 Občianska iniciatíva Za slušné Slovensko vníma ministerku Sakovú ako predĺženú ruku exministra Roberta Kaliňáka. Predseda vlády Peter Pellegrini podľa nich ukázal, že stále musí počúvať Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. "Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a ministerka vnútra Denisa Saková evidentne nepochopili, čo sa v krajine za posledné mesiace stalo. Nominácia pána Lučanského dokazuje, že Denisa Saková stále zostáva ničím iným ako Kaliňákovou pravou rukou a nebude ani len predstierať, že chce zmenu v štýle vedenia ministerstva vnútra a polície. Premiér Pellegrini, ktorý vyhlasoval, že chce takého policajného prezidenta, o ktorom nebude mať verejnosť žiadnu pochybnosť, dnes ukázal, že stále musí poslúchať Fica a Kaliňáka. Inak je len ťažko vysvetliteľné, prečo súhlasil s tým, aby bol policajným prezidentom človek, ktorý viedol policajnú inšpekciu a zametal pochybenia pri kauzách ´našich´ ľudí pod koberec a nevie jasne vysvetliť to, odkiaľ vzal peniaze na dom na Floride," uvádza sa v oficiálnom stanovisku občianskej iniciatívy.

15:37 Podľa Ľubomíra Galka je vymenovanie nového prezidenta Milana Lučanského drzý a arogantný krok zo strany Smeru-SD. "Je mimoriadne poľutovaniahodné, že táto nominácia prešla cez premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý sa zasadil za odchod Tibora Gašpara, a ktorý stopol nomináciu Mariána Slobodníka. Teraz to vyzerá tak, že šlo len o nečestnú a perfídnu hru, aby sa na čelo polície dostal ešte horší policajt ako Slobodník s väzbami na Ladislava Bašternáka," povedal Galko.

15:31 "Slovensko potrebuje na čele policajného zboru človeka s nespochybniteľným morálnym kreditom a jasnými výsledkami. Milan Lučanský nepredstavuje ani jedno, ani druhé. Inšpekcia pod jeho vedením je predmetom dlhoročnej kritiky a v pomere k počtu vážnych podozrení zo zlyhaní policajtov v závažných kauzách nepriniesla žiadne zaznamenateľné výsledky," uviedla v stanovisku Zuzana Wienk.

"Táto nominácia Milana Lučanského je pre iniciatívu Chceme veriť špeciálne sklamaním, keďže len pred necelým týždňom premiér Peter Pellegrini na rokovaní s mimovládnymi organizáciami zdôraznil, že túto nomináciu považuje za dôležitý symbol a signál verejnosti a bude preto osobne dohliadať nad výberom," doplnili predstavitelia iniciatívy Chceme veriť.

15:19 "Pán Lučanský je človek, ktorý vzbudzuje legitímnu debatu. Vidíte aj po tlačovke, aké otázky z minulosti vyvstali vzhľadom k jeho osobe. Slušných a čestných policajtov je v zbore dosť. Je otázne, či si chcú dať na hlavu pečiatku kriminálnej organizácie Smer," povedal Galko.

MIMORIADNA SPRÁVA Veľké zmeny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: topky)

15:18 Podľa Ľubomíra Galka z SaS je Lučanský horšou voľbou ako Marián Slobodník.

Ľubomír Galko
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

15:12 Nové vedenie polície musí podľa predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru a prvého podpredsedu SNS Antona Hrnka dostať šancu sa ukázať. Ako povedal, nového prezidenta pozná z predchádzajúcich funkcií a tiež druhého viceprezidenta. „Predpokladám, že kým sa dokončia práce na zákone, urobia všetko pre to, aby polícia plnila všetky funkcie, ktoré má,“ uviedol Hrnko.

MIMORIADNA SPRÁVA Veľké zmeny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

15:08 Bezpečnostná previérka podľa Grendela v dnešnej dobe nie je až takou zárukou.

15:07 Vymenovanie Lučanského za policajného prezidenta je veľmi zlou správou pre občanov Slovenska, uvádza vo svojom vyhlásení Iniciatíva Chceme veriť, podľa ktorej pokračuje trend obsadzovania rezortu vnútra ľuďmi blízkymi exministrovi Kaliňákovi. Lučanského navyše iniciatíva nepovažuje za osobu s čistým štítom. Pripomína, že čelí nedošetreným podozreniam

15:05 Gábor Grendel označila Denisu Sakovú a Milana Lučanského za pravú a ľavú ruku Kaliňáka.

Gábor Grendel
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

15:02 Tlačovka sa skončila.

14:52 Lučanský vysvetľuje údajné ničenie dôkazov v kauze Mikuláša Černáka. „Zničil som materiály, ktoré som si sám urobil - poznámky, nákresy...keď som vyzval ľudí, ktorí nastúpili po mne, či niečo nepotrebujú, tak ma odmietli," povedal nový šéf polície. „Viete, zahodil som to, viem vysvetliť a dokázať, aké to boli veci, boli to moje osobné poznámky, nie žiadne výpovede."

14:48 Končiaci policajný prezident Tibor Gašpar nevlúčil, že vstúpi do politiky. „Zvažujem všetky možnosti, možno aj takúto. Nerád by som dnes prehlasoval, že nikdy. Zvažoval som, komunikujem s ľuďmi aj na regionálnej úrovni, či sa nebudem realizovať aj v rámci Nitry, ale rád by som ešte pracoval vo svojej profesii."

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Pavel Neubauer/TASR)

14:35 Lučanský priznal, že bol som na oslave, kde bol aj Kaliňák. "Nemyslím si, že je niečo zlé na tom, keď som na jednej oslave s človekom, ktorého som predtým veľmi ani nepoznal. Bolo to v období, keď som bol v civile."

14:33 Na otázku, či predloží dokumenty ohľadom svojho majetku odpovedal, že s tým nemá problém. "Nemám problém so zverejnením majetkových pomerov." 

Denisa Saková
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

14:31 Saková a Lučanský reagujú na otázky novinárov, ktoré sa týkajú majetkových škandálov okolo Lučanského. "Lučanský prešiel kompletnou finančnou kontrolou. Pred dvomi mesiacmi dostal previerku na PT - prísne tajne, prešiel aj detektorom lži. Na medializované veci vieme reagovať, že to boli krivé obvinenia. Ak by boli akékoľvek pochybnosti, tak by prezident Lučanského do hodnosti generála nevymenoval," povedala na obranu Lučanského Saková. 

Denisa Saková a Milan
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

14:29 Milan Lučanský predstúpil pred médiá veľmi rázne. "Mňa netreba predstavovať, som mediálne známy. Nemám čo skrývať, čo zatajovať, všetko okolo mňa sa dá overiť," povedal nový šéf polície. "Budem sa venovať migrácii, terorizmu."

14:27 Ábel takisto poďakoval všetkým. "Som hrdý na občanov SR a na všetkých kolegov. Polícia bez spolupráce s občanmi až tak veľa neznamená. Novému vedeniu želám veľa múdrych rozhodnutí a aby primeranú úctu prejavovali vo vzťahu ku všetkým," povedal Ábel.

MIMORIADNA SPRÁVA Veľké zmeny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: topky)

14:25 K slovu sa dostal odchádzajúci prezident policajného zboru Tibor Gašpar. "Chcem sa verejme poďakovať mojej rodine. Ďakujem všetkým kolegom, vrátane troch, ktorí tu stoja, za to že prispievali k výsledku našej práce. Do tretice ďakujem občanom krajiny," povedal Gašpar. "Nechcel by som sa ešte venovať dôchodku, verím, že ešte môžem prispieť do verejného života. A teraz k vám (novinárom). Prajem vám hlavne objektívne slovo a objektívne pero," dodal.

14:22 Od nového vedenia očakáva Saková, že bude pokračovať v dobre rozbehnutej činnosti. "Očakávam, že prinesie nový vietor do niektorých oblastí a že bude budovať dôveru v políciu a bude sa snažiť znížiť očierňovanie práce príslušníkov polície," uviedla ministerka.

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

14:20 "1. viceprezidentkou sa stane plk. Jana Maškárová. Prešla si rôznymi riadiacimi funkciami. 2. viceprezidentom policajného zboru od 1.7 plk. Robert Bozalka, súčasný zástupca riaditeľa KR PZ Trnava," povedala Saková.

14:19 "Zastával funkciu 1. viceprezidenta v čase, ked sa iní báli čeliť organizovanému zločinu. Bol trikrát vyznamenaný a prezident Andrej Kiska ho menoval do hodnosti generála," uviedla na adresu Lučanského.

14:17 Novým policajným prezidentom sa od 1. júna bude generál Milan Lučanský, doterajší šéf sekcie Inšpekcie ministerstva vnútra, prešiel viacerými odbormi. 

14:16 Ako ministerstvo avizovalo, vo vedení policajného zboru sa robili väčšie zmeny. "Dovoľte mi, aby som sa poďakovala Tiborovi Gašparovi," uviedla a poďakovala aj Ľubomírovi Ábelovi, ktorý požiadal o uvoľnenie z funkciu ku koncu júna.

14:15 "Nie všetky informácie o novom policajnom prezidentovi boli z vašej strany správne," začala ministerka Saková.

Ministerka vnútra Denisa Saková dnes predstaví nové vedenie Policajného zboru SR. Informoval o tom tlačový odbor Kancelárie ministerstva vnútra SR. Na toto rozhodnutie čakala verejnosť niekoľko týždňov. Ešte minulý týždeň oznámila, že zmeny vo vedení Policajného zboru budú rozsiahlejšie a nemajú sa týkať len osoby policajného prezidenta. Zároveň potvrdila, že z polície odchádza na vlastnú žiadosť policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Prezident Andrej Kiska dnes uviedol, že o mene nového policajného šéfa sa s ním ministerka vnútra neradila


Výmena šéfa polície sa poriadne zamotáva: Deň D sa zmenil na chaos okolo horúceho favorita


Portál informácií HNonline sa novým policajným prezidentom má stať Milan Lučanský a viceprezidentkou má byť Jana Maškarová. Lučanský je pritom označovaný za pravú ruku Kaliňáka. Z nahrávky, o ktorej médiá informovali ešte vo februári, vyplýva, že Lučanského financuje Ján Kán, pravá ruka Mikuláša Černáka.

MIMORIADNA SPRÁVA Veľké zmeny
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Na nahrávke o tom hovoril podnikateľ Michal Chynoradský. Zároveň čelil vo februári kritike ohľadne jeho domu na Floride, ktorý mal získať za nelegálne peniaze. Odchod Lučanského z postu riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra žiadala strana SaS ešte v apríli. Okrem iného žiadali odstúpenie šéfa NAKA Petra Hraška.

Robert Kaliňák a Milan Lučanský
Zobraziť galériu (13)
Robert Kaliňák a Milan Lučanský  (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Lučanský čelil škandálu potom, čo vyšlo najavo, s kým trávil dovolenku na jachte v Chorvátsku v roku 2011. Vtedajší expolicajt Milan Lučanský tam bol so svojimi vtedajšími exkolegami - Ivanom Ševčíkom, bývalým riaditeľom ÚBOK, Jozefom Mičietom a s elitným prokurátorom Petrom Šufliarskym. V ich spoločnosti sa vtedy objavil Jaroslav Matejovský, muž odsúdený vo Švajčiarsku za drogy. Lučanského odvolali potom, čo ho vtedajšie vedenie polície a ministerstva podozrievalo, že spolupracoval s Mellom, ktorý sa niekoľko rokov ukrýval v zahraničí. 

Minulý týždeň sa objavili informácie, že na post policajného prezidenta má zasadnúť Marián Slobodník. Po tom, čo sa Tibor Gašpar musel vzdať svojej funkcie, sa stal Slobodník horúcim kandidátom. Zdá sa však, že sa policajným šéfom nestane.

Marián Slobodník
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Foto: SITA/Dušan Hein

Saková mala oznámiť meno nového policajného prezidenta v pondelok. Pod tlakom verejnosti pred niekoľkými týždňami odstúpil Tibor Gašpar. Oficiálne by mal skončiť 31. mája. Saková hovorila o troch kandidátoch, no v posledných dňoch sa ako horúci kandidát skloňuje Marián Slobodník. Okrem Slobodníka sa spomínali aj mená Petra Kovaříka a Martina Litvu.

Saková sa s Kiskom neradila

Prezident Andrej Kiska dnes uviedol, že o mene nového policajného šéfa sa s ním ministerka vnútra neradila. "Pred hodinou som sa z médií dopočul nejaké meno. Som smutný, že sa to dozvedám z médií. Neviem, či to bude pravda, ale žiadna diskusia so mnou nebola prevedená," povedal Kiska. 

Viac o téme: Peter PellegriniMarián SlobodníkTibor GašparDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu