Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výmena šéfa polície sa poriadne zamotáva: Deň D sa zmenil na chaos okolo horúceho favorita

Peter Pellegrini vyhlásil nedôveru Denise Sakoval vo veci voľby nového šéfa polície. Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini vyhlásil nedôveru Denise Sakoval vo veci voľby nového šéfa polície. (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Marián Slobodník bol horúcim kandidátom na post nového policajného prezidenta. Keďže jeho zať podnikal s Ladislavom Bašternákom, zdá sa, že sa do funkcie nedostane. Ministerska vnútra Denisa Saková ešte stále neoznámila meno nového šéfa polície, Pellegrini vyslovil Denise Sakovej nedôveru. Voľba nového šéfa polície sa tak opäť zamotáva.

Zať Mariána Slobodníka Andrej Brna podnikal s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Po prevalení tejto informácie sa zrejme Slobodník šéfom polície nestane, aj keď bol najpravdepodobnejším kandidátom. Saková mala dnes oznámiť, kto bude hlavou polície. Na ministerstve vnútra však zatiaľ mlčia. Peter Pellegrini však poda slov viacerých dal Sakovej jasný signál a vyjadril jej vo veci voľby šéfa polície nedôveru.


Najväčší favorit na post nového šéfa polície má blízko k Bašternákovi! Biznis so zaťom


Pellegrini informoval Sakovú

"Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa ku kritériám, ktoré má spĺňať prezident Policajného zboru, vyjadril a informoval o nich aj ministerku vnútra Denisu Sakovú. Zároveň verejne nebude hodnotiť, či komentovať jednotlivých uchádzačov o tento post," uviedla premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová po medializovaných informáciách o stopke pre Slobodníka.

Na snímke ministerka vnútra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Foto: TASR/Marko Erd

Kšefty Fica a Kaliňáka s Bašternákom premiérovi nevadia

Podľa poslanca SaS Ľubomíra Galka je Pellegriniho postoj zvláštny. "Premiérovi vadí ako policajný prezident človek, ktorého zať podnikal s Bašternákom. Zároveň mu ako predseda jeho strany nevadí človek, ktorý u Bašternáka býva. A ako podpredseda jeho strany mu nevadí človek, ktorý s Bašternákom kšeftoval vo veľkom štýle a nakoniec sa ešte aj mafiánskym spôsobom zmocnil jeho firmy," uviedol poslanec na sociálnej sieti. "Tomuto sa povie alternatívna principiálnosť."

Slobodník by bol výsmechom ľudí

"Slobodníkov zať podnikal s aktuálne obžalovaným Ladislavom Bašternákom. Pellegrini to odmietol, lebo by to bol výsmech do tváre verejnosti. Vyjadril tým nedôveru ministerke Sakovej. Tá ani po týždňoch hľadania nevedela vybrať človeka, ktorý by nebol napojený na nejakú temnú postavu mafiánskej a oligarchickej scény," povedal Rajtár.

Na snímke poslanec NR
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Foto: TASR/Jakub Kotian 

Opozičný poslanec napriek tomu tvrdí, že Pellegrini je slabý premiér, ktorý môže maximálne dodatočne zamietať návrhy. "Opäť sa ukázalo, v akej zvláštnej situácii sa nachádza súčasný premiér. Peter Pellegrini je bábkový premiér, ktorý môže tak maximálne zamietať návrhy," tvrdí Rajtár. "Súčasná koalícia však nedokáže nájsť človeka, ktorý by aspoň na papieri nemal niečo spoločné s Kočnerom, Bašternákom, Bödörom, prípadne iným ‚našim človekom‘," poznamenal poslanec. 

 "V polícii je dosť slušných ľudí a je tam dosť ľudí s autoritou. Určite sa nájdu aj takí, ktorí nie sú prepojení s Bašternákom. O pár dní sa skončí pôsobenie súčasného policajného prezidenta Tibora Gašpara, ale policajti nepoznajú meno jeho nástupcu. Koalícia tvrdí, že nemá alternatívu, ale skutočnosť je taká, že nevedia vládnuť," uzavrel Rajtár s tým, že aj preto sú najlepším riešením pre Slovensko predčasné voľby.

Na Koaličnej rade o kandidátoch nerokovali

Koalícia nerokovala na Koaličnej rade o možných kandidátoch na policajného prezidenta. Novinárom to povedal predseda SNS a Národnej rady SR Andrej Danko v reakcii na medializované informácie, že Pellegrini zastavil ministerke vnútra Denise Sakovej nomináciu Mariána Slobodníka, pridelenca v Chorvátsku.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

Foto: Topky

"Na Koaličnej rade sme neriešili mená, čakáme na to, aby ministerka vnútra so svojou kompetenciou uzavrela svoj proces. Ja som ešte nezachytil návrh ministerky vnútra. Je to kompetencia ministerstva vnútra, nie je to predmet politickej debaty," povedal Danko. Podstatné je pre neho, aby nový policajný prezident splnil všetky zákonné podmienky a požiadavky. Mala by sa tiež nájsť súhra odborných požiadaviek s osobnými. Danko nehodnotí Slobodníka ani informácie o tom, že Slobodníkov zať mal podnikať s Ladislavom Bašternákom, ktorý je obžalovaný z daňových podvodov. 

Gábor Gál nie je informovaný

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) nie je podľa vlastných slov informovaný o najnovšom vývoji a nevie sa k nemu vyjadriť. Na otázku, čo hovorí na to, že pár dní pred koncom mája policajti nepoznajú svojho nového šéfa, povedal novinárom, že klopú na nesprávne dvere, keďže jeho rezort je spravodlivosť a nie vnútro.

Je Slobodník vhodný?

Predseda vlády Pellegrini v piatok (25.5.) hovoril, že sa bude s ministerkou Sakovou rozprávať o tom, či je policajný pridelenec v Chorvátsku Marián Slobodník vhodnou osobou na post policajného prezidenta. Až potom bude verejne prezentovať svoj názor na takúto nomináciu. Premiér nepriamo potvrdil, že Slobodník je jedným z kandidátov Sakovej na najvyšší post v polícii. Okrem Slobodníka sa spomínali aj mená Petra Kovaříka a Martina Litvu.

Marián Slobodník
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Foto: SITA/Dušan Hein

Saková minulý týždeň oznámila, že zmeny vo vedení Policajného zboru budú rozsiahlejšie a nemajú sa týkať len osoby policajného prezidenta. Zároveň potvrdila, že z polície odchádza na vlastnú žiadosť policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Saková nevylúčila, že Slobodník je súčasťou finálnej trojky kandidátov, medzi ktorými sa rozhoduje. Kauzy, ktorým čelil v rokoch 2011 a 2012, Saková nevníma ako problém, pretože boli podľa nej vysvetlené. 

Viac o téme: Peter PellegriniMarián SlobodníkJozef RajtárDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu