Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gréci sú schopní sami spravovať ekonomiku: Treba ďalej vysielať signály, povedal Kažimír

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Minister financií SR Peter Kažimír verí, že Gréci sú schopní spravovať veci v ekonomickej oblasti sami. Zároveň je však podľa neho dôležité, aby naďalej vysielali signály dôveryhodnosti.

„Teda že nemajú nejaký úmysel strhnúť kormidlo na druhú stranu, keď už nebudú mať vedľa seba inšpektorov a že sami vnútorne uverili, že toto je správna cesta,“ uviedol pred štvrtkovým rokovaním ministrov financií eurozóny v Bruseli. Reagoval tak na diskusie o ukončení gréckeho záchranného programu, o ktorom sa má rozhodovať už v júni.

„Všetko to, čo sme robili posledné roky, sme robili preto, aby boli schopní stáť na vlastných nohách. Všetky, aj tie niektoré nepríjemné receptúry, ktoré boli predpísané gréckej vláde, boli založené v dobrej viere na najlepších skúsenostiach zo sveta,“ povedal Kažimír. Verí pritom, že aj prípadná nová grécka vláda v budúcnosti by pokračovala v nastavenom kurze. „Žijeme vo svete demokracií, nikto nič lepšie zatiaľ nevymyslel. Prídu ďalšie a ďalšie voľby a ľudia si zvolia vládu, ktorej budú veriť. Ale bude na zodpovednosti tých vlád, aby si boli schopné plniť svoje záväzky,“ dodal.

Ukončenie gréckeho programu bude témou diskusií aj na štvrtkovom rokovaní ministrov financií eurozóny v Bruseli, definitívne rozhodnutie by však malo padnúť až o mesiac. Minister Kažimír hovorí, že najprv je ale potrebné dôkladne zhodnotiť plnenie gréckeho programu. „Technické rokovania prebehnú behom dvoch troch týždňov a pevne verím, že budeme mať šancu o veciach hovoriť ešte pred budúcou Euroskupinou. Úmysel je v júni veci uzavrieť,“ skonštatoval minister financií.

Viac o téme: EkonomikaMinister financiíGréckoPeter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu