Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zmeny v platoch poslancov nebudú: Vláda návrh stiahla, nikam ho neposunuli

Parlament
Parlament (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda sa rozhodla stiahnuť návrh novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, o ktorom mali na májovej schôdzi rozhodnúť poslanci Národnej rady SR. Vládna koalícia mala prísť so systémovou zmenou odmeňovania ústavných činiteľov, v súčasnosti však stále nie je známe, ako by sa malo odmeňovanie konkrétne meniť.

Vo februári poslanci NR SR posunuli do druhého čítania zmrazenie platov ústavných činiteľov. Ako uviedol vtedy minister financií Peter Kažimír, ktorý návrh predkladal, novela je len technický nosič. „Je to spôsob, ako sa dá dôjsť k výsledku, ktorý bude mať hlavu a pätu,“ povedal. Vláda predložila na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov s tým, aby sa v roku 2018 neuplatnilo zvýšenie platu ústavných činiteľov.

Návrh sa vzťahuje na poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, verejného ochrancu práv. Rovnako sa týka aj riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy, člena Rady pre štátnu službu, komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorých platové pomery sú naviazané na platové pomery poslanca.

Novela sa nevzťahuje na platové náležitosti generálneho prokurátora, predsedu Súdnej rady SR, sudcov Ústavného súdu SR a ostatných sudcov, na platy ktorých sú naviazané platy prokurátorov. Vláda návrhom predpokladala úsporu výdavkov štátneho rozpočtu 4,1 milióna eur.

Koaliční poslanci Národnej rady SR v decembri hlasovaním rozhodli, že nebudú rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Návrh na zmrazenie platov predložil premiér Robert Fico na rokovanie vlády 15. novembra. Účelom navrhovaného zákona bolo ponechať platy poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv a ďalších vybraných subjektov na úrovni roku 2017.

 

 

Viac o téme: VládaPoslanciPlaty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu