Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Klus: Jednou z priorít EÚ by mala byť ochrana vonkajších hraníc, aby sa migračná kríza neopakovala

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Aktívny boj proti hrozbám hybridnej vojny, ktorá zahŕňa okrem iného šírenie dezinformácii, nenávisti, ale aj rozdúchavanie starých sporov medzi členskými štátmi Európskej únie, by mal byť podľa poslanca Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita Martina Klusa jednou z priorít EÚ do budúcnosti.

Uviedol to pri príležitosti Dňa Európy, ktorý si pripomíname 9. mája. "Okrem toho je mimoriadne dôležité výrazne posilniť ochranu spoločných vonkajších hraníc, aby sa migračná kríza z rokov 2015 a 2016 nikdy viac neopakovala. Nevyhnutne tiež musíme posilniť komunikáciu smerom k občanom, aby si títo viac uvedomovali, čo všetko nám spoločná únia prináša. Najnovšie to budú najmä témy zrušenia tzv. geoblokingu, ale aj energetická únia, ktoré nám ušetria nemálo peňazí a zvýšia komfort života občanov EÚ," priblížil Klus.

V súčasnosti podľa Klusa stále možno hovoriť o pomerne zložitej situácii, v ktorej sa EÚ nachádza. "Doposiaľ totiž nie je jasné, za akých okolností nás opustí Veľká Británia. Tá je stále jeden z najdôležitejších členov a pre Slovensko aj dôležitý investor a zamestnávateľ. Navyše tam žije odhadom 100-tisíc občanov Slovenska, a aj preto je v našom záujme, aby jej väzby na EÚ zostali čo najpevnejšie," uviedol Klus s tým, že okrem toho Európa už niekoľko rokov čelí vážnej hybridnej vojne, ktorej cieľom je o. i. podporovať extrémistické sily naprieč Európou a podrývať jej súdržnosť a akcieschopnosť.

Naopak, pripomenul, že za posledné obdobie môžu Slováci na vlastnej koži pocítiť napr. zrušenie roamingu v EÚ. "Mnohí sme si napr. dáta po prekročení slovenskej hranice automaticky vypínali. Dnes nás to väčšinou ani nenapadne. Zásadný rozdiel, čo konkrétne nám v tejto veci EÚ prináša, si často uvedomíme, až keď sa vrátime z dovolenky či služobnej cesty mimo EÚ. A to na faktúre od mobilného operátora," podotkol.

Dňa 9. mája 1950 predstavil francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman svoj návrh na vytvorenie európskeho úradu pre uhlie a oceľ, ktorý by dohliadal hlavne na francúzsku a nemeckú produkciu týchto strategických surovín a prispel k zabezpečeniu trvalého mieru v Európe. Navrhol vytvorenie nadnárodnej európskej inštitúcie, ktorej úlohou bolo riadenie priemyslu uhlia a ocele, teda odvetví, ktoré v tom čase boli základom celej vojenskej moci.

Krajiny, na ktoré sa obracal, boli zničené po strašnom konflikte, ktorý po sebe zanechal pocit materiálnej a morálnej skazy. Cieľ týchto aktivít bol zakotvený aj v samotnej deklarácii, a to, aby sa akákoľvek vojna medzi Francúzskom a Nemeckom stala nielen čisto nemysliteľnou, ale aj hmotne nemožnou. Tento návrh, známy ako Schumanova deklarácia, je považovaný za začiatok budovania Európskej únie.

Viac o téme: Európska úniaMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu