Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gajdoš privítal amerického veliteľa, hlavnou témou stretnutia bola spolupráca

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Bilaterálna spolupráca v oblasti obrany, najmä spolupráca Ozbrojených síl SR s Národnou gardou štátu Indiana boli témami dnešnej spoločnej diskusie ministra obrany Petra Gajdoša s veliteľom Národnej gardy štátu Indiana generálmajorom C. P. Carrom.

Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti ukončenia pôsobenia súčasného náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generála Milana Maxima vo funkcii. "Spolupráca s Národnou gardou štátu Indiana je jednou z najdôležitejších pre získavanie ďalších skúseností slovenských ozbrojených síl,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš. Ten zároveň ocenil účasť príslušníkov Národnej gardy Indiana na medzinárodných cvičeniach Toxic Valley a Slovak Shield 2017, ako aj plánovanú účasť na tohtoročnom cvičení Slovak Shield. Obaja partneri sa tiež zhodli, že jednou z možných oblastí spolupráce je oblasť kybernetickej obrany.

Šéf rezortu obrany pri tejto príležitosti informoval veliteľa Národnej gardy Carra o príspevku Slovenskej republiky v Iraku, kde slovenskí vojaci cvičia príslušníkov irackých bezpečnostných síl v oblasti mechanického odmíňovania a výcviku v údržbe a opravách sovietskej vojenskej techniky so súhlasom Irackej republiky v rámci výcvikovej aktivity Severoatlantickej aliancie (NATO), ako aj o vládou schválenom vyslaní 152 príslušníkov Ozbrojených síl SR v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku.

Minister Gajdoš zároveň potvrdil pokračovanie nášho pôsobenia v misii Rozhodná podpora (Resolute Support Mission) v Afganistane. Minister Gajdoš tiež pripomenul, že naše ozbrojené sily disponujú už dvoma dopravnými lietadlami C-27J Spartan, ako aj dvoma vrtuľníkmi Black Hawk, pričom dodanie ďalších sa očakáva už v najbližšom období.

Viac o téme: USAPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu