Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chceme udržať V4 ako relevantného hráča v Európskej únii, povedal Danko

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: Vlado Anjel)

BERLÍN - Na stretnutie predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) počas nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v tomto zoskupení pozval šéfa nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) Wolfganga Schäubleho predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS), ktorý vo štvrtok pokračoval v dvojdňovej pracovnej návšteve Nemecka.

Podľa Danka sa Slovensko bude snažiť o posilnenie pozície V4 ako pragmatického partnera pre ostatné štáty Európskej únie (EÚ). "Naším prvoradým záujmom bude udržať V4 v európskom hlavnom prúde ako konštruktívneho a relevantného hráča, a to najmä v celkovom kontexte diskusií o budúcnosti EÚ. V4 ostáva pre nás naďalej prioritným regionálnym formátom pri hľadaní spojencov," povedal Danko.

Spolupráca V4 s Nemeckom má patriť medzi dôležité úlohy ročného predsedníctva Slovenska, ktoré v júli prevezme od Maďarska. Obchodná výmena Nemecka so zoskupením štyroch stredoeurópskych krajín (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko), ktoré majú spolu približne 64 miliónov obyvateľov, predvlani dosiahla 256 miliárd eur. Krajinou, s ktorou malo v rovnakom roku Nemecko najintenzívnejšie obchodné vzťahy, bola pritom Čína s bilanciou na úrovni 170 miliárd eur.

"Našu spoluprácu chceme aj naďalej usmerňovať tak, aby nás partneri v EÚ vnímali ako konštruktívnu a spolupracujúcu skupinu. Úspešným príkladom presadenia záujmov V4 je odmietnutie dvojakej kvality potravín v rámci spoločného trhu EÚ," uviedol šéf slovenského parlamentu.

Danko na záver svojej pracovnej cesty položil kvety k pamätníku pripomínajúcemu prínos krajín V4 k pádu Berlínskeho múru. Pamätník na ulici Bernauer Strasse slávnostne odhalili vlani v júni. Jeho iniciátorom bola s podporou veľvyslanectiev krajín V4 v Nemecku nadácia Adalbert-Stiftung, ktorá sa zameriava na rozvoj spolupráce s "krajinami svätého Vojtecha", teda štátmi Vyšehradskej štvorky.

Viac o téme: NemeckoBerlínAndrej DankoV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu