Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Prezident odovzdal bojové zástavy vojenským útvarom z Nitry a Seredi

Andrej Kiska Zobraziť galériu (5)
Andrej Kiska (Zdroj: Nezidersk)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska v utorok slávnostne odovzdal zapožičané bojové zástavy veliteľom dvoch vojenských útvarov. Bolo to po prvý raz, čo tak urobil osobne. Išlo o Ženijný prápor Sereď a Protilietadlovú raketovú brigádu Nitra.

"Dnešné odovzdanie zapožičaných bojových zástav je pre mňa nielen začiatkom budovania novej vojenskej tradície, ale najmä prejavom rešpektu k vašej práci, symbolom hrdosti vojakov a vojačiek Ozbrojených síl SR," povedal Kiska pred 500 vojakmi nastúpenými v záhrade Prezidentského paláca.

FOTO Prezident odovzdal bojové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nezidersk)

"Za obidva vojenské útvary, ktorým dnes boli slávnostne zapožičané bojové zástavy, hovoria ich výsledky či už z oblasti domáceho, alebo medzinárodného krízového manažmentu, účasti na cvičeniach so spojencami, ako aj pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm a mimoriadnych udalostí na Slovensku," uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS). Do dnešného dňa bolo vojenským útvarom na Slovensku prepožičaných celkovo 15 bojových zástav.

Milan Maxim a Andrej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nezidersk)

"Zapožičanie bojových zástav je najsilnejší symbol, aký môže vojenský útvar získať," skonštatoval veliteľ Protilietadlovej raketovej brigády Nitra Ladislav Dovhun. "Vnímame prevzatie zapožičanej bojovej zástavy z rúk prezidenta SR a hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR ako najväčšie ocenenie našej práce. Napĺňa nás hrdosťou a zároveň zakladá obrovský záväzok, že musíme brániť slobodu, nezávislosť a zvrchovanosť SR," dodal veliteľ Ženijného práporu Sereď František Mihalovič.

FOTO Prezident odovzdal bojové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nezidersk)

Ženijný prápor Sereď podporuje vojakov na Balkáne, v Iraku, Afganistane a na Cypre. Okrem toho pomáha spoluobčanom pri živelných pohromách a katastrofách. Protilietadlová raketová brigáda Nitra okrem obrany vzdušného priestoru SR pripravuje vojakov na plnenie medzinárodných úloh a sama plní úlohy v pozorovateľských a mierových misiách či vo veliteľstvách NATO.

FOTO Prezident odovzdal bojové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nezidersk)

Viac o téme: NitraSereďAndrej KiskaBojové zástavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu