Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odchod Gašpara je minimum, tvrdí Kiska: Vláda musí začať pracovať

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara je minimum, vláda musí začať pracovať. Vyhlásil to prezident SR Andrej Kiska po tom, ako premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) oznámil, že sa s Gašparom dohodli na jeho odchode z funkcie k 31. máju.

"Privítal som, že premiér sa rozhodol začať robiť poriadky v rezorte vnútra osobne. Avizovaný odchod policajného prezidenta Gašpara ku koncu mája považujem za nevyhnutnú podmienku, aby sa vláda Petra Pellegriniho mohla pokúsiť upokojiť situáciu v spoločnosti," napísal na sociálnej sieti prezident. Gašpar podľa Kisku premeškal všetky "ako-tak dôstojné príležitosti odísť".

Hlava štátu zdôrazňuje dôležitosť výberu osoby nového ministra vnútra. "Od ráznosti krokov v rezorte vnútra, od schopnosti presadiť do vedenia polície dôveryhodných ľudí závisí dôveryhodnosť celej vlády," vysvetlil. Nový minister musí podľa Kisku posilniť garancie nezávislosti a nestrannosti vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, aj množstva nevyriešených káuz.

"Mesiac po menovaní vlády je už naozaj najvyšší čas prevziať zodpovednosť, pohnúť sa ďalej a riešiť nakopené problémy. Ľudia očakávajú jasné signály, že politici ich nespokojnosť, rozhorčenie a príčiny nedôvery v štát pochopili," uzavrel prezident.

Odchod Gašpara je minimum,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska)

Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii k 31. máju. Oznámil to Pellegrini, ktorý je po odchode Tomáša Druckera poverený dočasným vedením ministerstva vnútra. Na odchode sa s Gašparom dohodli v záujme upokojenia situácie.

Viac o téme: Tibor GašparAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu