Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Danko sa s Matovičom nemazná: Za vykázanie z parlamentu neospravedlnená účasť

Andrej Danko a Igor Matovič
Andrej Danko a Igor Matovič (Zdroj: Foto: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) neospravedlnil neúčasť poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča (OĽaNO) z rokovania 23. marca. Vyplýva to z jeho rozhodnutia zo 4. apríla, ktoré je dostupné na internetovej stránke národnej rady.

Danko dal počas ustanovujúcej schôdze parlamentu vykázať z rokovacej sály poslanca Matoviča, keď v rokovacej sále viackrát ukázal fotografiu zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Danko ho viackrát upozornil, že porušuje rokovací poriadok, keď používa vizuálnu pomôcku v pléne, čím porušil rokovací poriadok.

"Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Igor Matovič (OĽaNO) bol podľa záznamu o vykázaní poslanca z rokovacej sály podľa zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky vykázaný z rokovacej sály v mesiaci marec 2018 z rokovania 30. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky dňa 23. marca 2018. V súlade so zákonom o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky vykázanie z rokovacej sály sa považuje za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni schôdze Národnej rady Slovenskej republiky," píše sa v rozhodnutí šéfa parlamentu.

Ako sa v marci Matovič vyjadril, podľa neho Danko porušil zákon, keď mu ako poslancovi bránil v slobodnom výkone jeho mandátu, ktorý mu vo voľbách dali voliči. "Uvedomujem si, že pán predseda je už ´terazky kapitán´ a podľa jeho ministra obrany je rozkaz viac ako zákon. Napriek tomu som presvedčený, že zákon by mal platiť pre všetkých rovnako a na to, že predseda parlamentu neovláda zákon, by nemali doplácať ostatní poslanci," uviedol.

Viac o téme: Igor MatovičAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu