Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Premiér na východe Slovenska: Okres Sabinov dostane ďalší milión eur

Zľava: Primátor Sabinova Peter Molčan, predseda vlády SR Peter Pellegrini, splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz a hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová Zobraziť galériu (5)
Zľava: Primátor Sabinova Peter Molčan, predseda vlády SR Peter Pellegrini, splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz a hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

SABINOV - Rekonštrukcie miestnych komunikácií, budov, chrámov, štadiónov, vybudovanie chodníkov či nových športovísk v okrese Sabinov. Na to všetko prispela vláda SR ďalším miliónom eur zo svojej rozpočtovej rezervy pre tento najmenej rozvinutý okres.

Rozhodla o tom na stredajšom výjazdovom rokovaní v Sabinove, ktoré bolo prvým v novom zložení pod vedením premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). "Žiadna obec z tohto okresu by nemala prísť 'na krátko'. Do každej obce plynú prostriedky, ktoré starostovia použijú na účel, o ktorom sami rozhodli. Sú to prostriedky, ktoré úplne nesúvisia s akčným plánom, ale majú byť akoby navyše možnosťou ušetriť časť prostriedkov samotným obciam. Ide štandardne o opravy infraštruktúry, a opravu a údržbu majetku jednotlivých obcí. Pri mnohých obciach a mestách ide aj o výstavbu zariadení, ktoré majú významný vplyv na rozvoj cestovného ruchu, lebo aj to vidíme ako jednu zo zaujímavých oblastí pre tento región, kde vidíme možnosť zamestnávať ľudí," uviedol Pellegrini.

Peter Pellegrini v Sabinove

Vláda podľa jeho slov rozhodla nielen o rozdelení peňazí, ale prijala i úlohy, ktoré vzišli z diskusie so zástupcami samosprávy. V Sabinove je to konkrétne obchvat mesta, keďže hlavná trasa vedie cez historické centrum. "Vláda uložila podpredsedovi vlády a ministrovi financií, spolu s ministrom dopravy, predložiť vláde na rokovanie do 30 dní konkrétny záväzný harmonogram toho, ako sa bude postupovať pri výkupe pozemkov pre tento obchvat spolu s finančným zabezpečením," povedal premiér.

"Najneskôr v máji tohto roku bude spojazdnený zjazd aj výjazd na diaľnicu D1 pred Fričovcami tak, aby občania tohto okresu mali plynulý a veľmi rýchly prístup na diaľnicu D1 a umožnili sme im tak lepšiu mobilitu," doplnil. Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) a minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dostali podľa Pellegriniho za úlohu nájsť riešenie, ako by bolo možné vyriešiť prevod budovy štátneho podniku Lesy SR na mesto. "Je to sklad, ktorý by mesto vedelo naozaj veľmi dobre využiť, ale nemôže si dovoliť kupovať majetok za trhové ceny," povedal premiér.

Zľava: Minister hospodárstva Peter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Ako zdôraznil, budú dôsledne žiadať plnenie jednotlivých úloh, aby to neskončilo len pri nejakých sľuboch. "Budem dohliadať na to, ako jednotliví členovia vlády svoje úlohy, ktoré v danom regióne sľúbia a povedia, že ich urobia, aby sa aj tak stalo," skonštatoval. Najvyššiu investíciu vo výške 150.000 eur vláda schválila mestu Lipany na vybudovanie centrálneho parkoviska pre regionálny turizmus. Mesto Sabinov získalo 80.000 eur na rekonštrukciu hľadiska a podlahy kinosály digitálneho kina Torysa, ďalších 80.000 eur na rekonštrukciu atletickej dráhy pri Základnej škole na ulici Komenského a 50.000 eur na vybudovanie vyhliadkovej veže nad Švabľovkou.

V auguste 2016 vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Sabinove schválila akčný plán rozvoja okresu. Jeho hlavným cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese podporou vytvorenia 1115 pracovných miest do roku 2020.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Čerpanie regionálneho príspevku v Sabinovskom okrese je pomalé

Zrekonštruovaná vláda poskytne zo svojej rezervy pre okres Sabinov milión eur. Rozhodli o tom členovia vlády na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Sabinove. Dotácia bude rozdelená na menšie projekty pre 43 samospráv v okrese. Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) po rokovaní s predstaviteľmi okresu a kraja informoval, že spoločné stretnutie bolo konštruktívne a prijali aj nové úlohy pre členov vlády, ktoré vzišli z diskusie.

Podrobne sa oboznámili s plnením akčného plánu prijatého 22. augusta 2016 na obdobie rokov 2016–2020. Jeho hlavným cieľom bolo znížiť mieru nezamestnanosti v okrese, plán bol vytvoriť 1115 nových pracovných miest. Doteraz sa podarilo vytvoriť 762 miest. Počet dlhodobo nezamestnaných sa znížil o 878 ľudí. Od roku 2015 sa znížila nezamestnanosť v kraji z 20 percent na 12 percent. Reštart okresu by mali zabezpečiť finančné investície vo výške 82 miliónov eur s predpokladom krytia z verejných zdrojov vo výške 60 miliónov eur a 22 miliónov eur z ostatných zdrojov. Celková výška prijatého regionálneho príspevku predstavuje sumu 3,84 milióna eur.

Zľava: Primátor Sabinova Peter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Premiér vyslovil nespokojnosť s tempom čerpania regionálneho príspevku, z ktorého sa doteraz vyčerpalo iba osem percent, čomu zodpovedá suma 182.711 eur. V priebehu prvých dvoch rokoch (2016-2018) vláda plánovala uvoľniť regionálny príspevok vo výške 2,2 milióna eur. Doteraz o dotáciu požiadalo 26 subjektov s požadovanou sumou takmer 1,15 milióna eur, z toho zazmluvnených je 15 projektov vo výške okolo 540.000 eur (24 percent). 

Pellegrini povedal, že jeho cieľom bude debyrokratizácia štátu. „Hovorili sme o potrebe zjednodušiť a zrýchliť čerpanie regionálnych príspevkov. Ani ja nie som spokojný s tým, že to čerpanie, respektíve presun prostriedkov z Bratislavy do regiónu je pomalé, samosprávy nám signalizujú, že je administratívne náročné, ja osobne som prisľúbil, že budeme hľadať riešenia, ako ho ešte viac zjednodušiť a hlavne zrýchliť čerpanie. Minister práce prisľúbil, že k 1. máju bude k dispozícii samosprávam metodika, podľa ktorej sa budú môcť uchádzať o zriadenie sociálnych podnikov,“ povedal. Predseda vlády povedal, že jeho nespokojnosť sa týka čerpania regionálneho príspevku. Financovanie zo štrukturálnych fondov je lepšie. V najbližších mesiacoch sem príde 22 miliónov eur, čo dáva veľmi dobrý predpoklad, aby požadovaných 40 miliónov eur do konca roka naplnili.

Zľava: Minister práce, sociálnych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) uviedol, že v Sabinovskom okrese pripravili ľudí pre trh práce a v tomto trende chcú pokračovať. Vytvorili 760 pracovných miest. „Príprava spočívala v rekvalifikácii a v projektoch, ktoré sa týkali zvýhodnenia prijímania zamestnancov pre trh práce tu v okrese. Časť prostriedkov bola na prípravu ľudí, aby sa vedeli na trhu práce uplatniť. Ide o rôznorodé sféry, čo sa týka rekvalifikácie - od zváračov, cez zdvižné vozíky, opatrovateľky, IT systém,” konkretizoval Richter.

Podľa jeho slov vláda nemá záujem, aby ľudia zo Sabinova, ktorí chcú pracovať, museli odchádzať za prácou niekde do Bratislavy. Ich záujmom je vytvárať nové pracovné miesta aj v tomto regióne. Podpora išla zamestnávateľom za predpokladu, že vytvorili pracovné miesta v tomto okrese.

Primátor Sabinova Peter Molčan, ktorý je piate volebné obdobie vo funkcii, uviedol, že až v tomto volebnom období vidí konkrétnejšiu pomoc štátu, aj keď by táto pomoc mohla byť vyššia a promptnejšia. Na rokovaní sa zúčastnili okrem členov vlády SR aj zástupcovia územnej samosprávy – primátori Sabinova, Lipian, niektorí starostovia obcí, zástupcovia štátnej správy a podnikateľského sektora okresu a poslanci Národnej rady SR zo šarišského regiónu. Rokovalo sa na pôde mestského úradu v Sabinove.

Pellegrini: Nie som zástanca vyľudňovania území odchodom za prácou

Osobne určite preferujem to, ak chce niekto v regióne zostať žiť, aby si tam našiel prácu. Na druhej strane je dôležité, aby sme poskytli možnosť cestovať za prácou aj tým, ktorí chcú z regiónu odísť. Na margo cestovania za prácou alebo vytvárania pracovných miest v regióne to povedal po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Sabinove jej predseda Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Mala by to byť kombinácia, nesmie to byť preferencia, pretože ja nie som zástanca vyľudňovania nejakých území, aby sa zrazu z východného Slovenska stalo územie, kde naozaj žijú už len ľudia, ktorí sú napríklad v tom dôchodcovskom veku a všetka pracovná sila sa nám bude presúvať na západné Slovensko. To nie je dobré pre krajinu. Preto všade tam, kde to bude možné, budem určite preferovať podporu vzniku pracovných miest v danom regióne a popri tom ešte poskytovať možnosť tým, ktorí chcú za prácou cestovať, aby aj túto podporu mali," uviedol Pellegrini.

V auguste 2016 vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Sabinove schválila akčný plán rozvoja okresu. Jeho hlavným cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese podporou vytvorenia 1115 pracovných miest do roku 2020.

"Tých 762 terajších novovytvorených pracovných miest dáva celkom dobrý predpoklad, že by sme tých 1100 do roku 2020 mohli vytvoriť aj napríklad takou pomocou, ako sme sľúbili pánovi primátorovi. Ak by vedel dostať od štátu pozemky, môže ich ponúknuť investorom, ktorí môžu hneď v prvom kole vytvoriť ďalších 120 miest, tak cieľ je splniteľný," povedal Pellegrini.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský pred stredajším rokovaním vlády povedal, že je dôležité, aby boli podporovaní malí podnikatelia priamymi finančnými prostriedkami na zamestnanosť. "Nie je možné, aby boli podporovaní výlučne iba cudzí investori, ktorí sem prídu, sú oslobodení od daní. Rozhodne najúčinnejším dôvodom na podporu v týchto najmenej rozvinutých okresoch je práve takáto podpora drobných podnikateľov," povedal Majerský.

Viac o téme: SabinovPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu