Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kiskov razantný postoj, na koncert k Sviečkovej manifestácii neprišiel: Dôvod? Kotlebovci

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska nepríde na koncert pri príležitosti 30. výročia Sviečkovej manifestácie, ktorý sa koná od 19.00 h v budove Slovenskej filharmónie – Redute v Bratislave. Dôvodom je podľa slov jeho hovorcu Romana Krpelana "pozvanie fašistov" na toto spomienkové podujatie.

Interný poradca prezidenta Radoslav Baťo na sociálnej sieti spresnil, že Konferencia biskupov Slovenska (KBS) pozvala na koncert zástupcov ĽSNS Mariana Kotlebu a Milana Uhríka. Spomienka na Sviečkovú demonštráciu je podľa Krpelana oslava slobody, demokracie a odvahy ľudí. „Pozvanie fašistov na večerný spomienkový koncert je preto mimoriadne nešťastným spôsobom pripomenutia si 30. výročia tejto významnej udalosti," skonštatoval hovorca. 

Kiska si v nedeľu uctil spomienku na túto udalosť príhovorom na konferencii s názvom Ako zaobchádzame s našou slobodou a následne priamo pri pamätníku Sviečkovej demonštrácie v Bratislave spolu s bývalým prezidentom Spolkovej republiky Nemecko Joachimom Gauckom. Prezidentovi v pondelok (26.3.) udelí aj štátne vyznamenanie.

Nie sme politická organizácia, tvrdí cirkev

Cirkev nie je politická organizácia, k pozýva verejných predstaviteľov na podujatia, nerobí politiku., uviedla v reakcii na Kisku Konferencia biskupov Slovenska (KBS). KBS, ktorá koncert zorganizovala, však rozhodnutie prezidenta rešpektuje.

„Štandardne pozývame zástupcov všetkých strán zvolených do parlamentu. Posolstvom tohto podujatia je práve zdôraznenie hodnoty ťažko nadobudnutej slobody a jasné odsúdenie každej totality: komunizmu, fašizmu, nacionalizmu," povedal hovorca KBS Martin Kramara. Ako podotkol, prezidenta pozvali, aby hovoril. Poslancov pozvali, aby počúvali.

„Je to osobná vizitka Andreja Kisku. Tak často poúča ostatných o porozumení, ale sám nedokáže tolerovať ani ostatných, legitímne zvolených zástupcov ľudu. Toto je skutočný politický extrémizmus," uviedol v reakcii Milan Uhrík z ĽSNS.

Viac o téme: Andrej KiskaSviečková manifestácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu