Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Piatkový pochod v Bratislave nebude, vysokoškoláci pozývajú na tichú demonštráciu

Záber z protestu
Záber z protestu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zhromaždenie za Slušné Slovensko v piatok v Bratislave na Námestí SNP nebude. Informovali o tom organizátori predchádzajúcich zhromaždení Katarína Nagy Pazmány, Peter Nagy, Karolína Farská, Juraj Šeliga, Veronika Bruncková, Tatiana Sedláková, Jakub Kratochvíl.

V ich vyhlásení sa uvádza, že slušní ľudia rešpektujú ústavu a práve o tom je sloboda, zodpovednosť a slušnosť. „Dnes pán prezident Kiska vymenoval novú vládu. Preto sme sa rozhodli, že v piatok sa v Bratislave zhromaždenie „Za slušné Slovensko“ neuskutoční. Od začiatku sme reprezentovali občiansky hlas a sme hrdí na to, čo občiansky hlas dosiahol."

Organizátori tvrdia, že nikam neodchádzajú, ale budú pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa prihlásila nová vláda. Zakladajú preto občiansku platformu „Za slušné Slovensko“, ktorej cieľom je podporovať občiansku angažovanosť a spájať ľudí za spravodlivého a slušné Slovensko. „Nekončíme, naopak, sme tu a sme pripravení kedykoľvek vyjsť opäť do ulíc. Budeme vyvíjať rôzne formy občianskeho tlaku na to, aby bola vyšetrená vražda Jána a Martiny a neboli žiadne podozrenia na prepojenie štátnych inštitúcii na organizovaný zločin. Chceme vidieť, že ministerstvo vnútra funguje nezávisle a nie ako stranícka pobočka."

Zhromaždenia Za slušné Slovensko sa konali už dvakrát - v piatok 8. a 15. marca. Minulý týždeň prišlo na bratislavské Námestie SNP približne 60-tisíc ľudí. Predstavitelia Za slušné Slovensko presadzujú dve hlavné požiadavky – prvou je vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a vyšetrenie všetkých káuz, na ktorých Ján Kuciak pracoval a druhou je nová dôveryhodná vláda. Odmietajú spájanie s politikou.

Vysokoškoláci pozývajú na tichý pochod a zapálenie sviečky

Vysokoškoláci z iniciatívy #niejenamtojedno pozývajú ľudí na tichú a pokojnú demonštráciu v Bratislave. Zapálením sviečky si v piatok uctia pamiatku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Pochodom zo Šafárikovho námestia na Námestie SNP a zapálením sviečky Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej chceme tichým, pokojným a najmä nenásilným spôsobom vyjadriť, že my nezabúdame a nie je nám to jedno. Naďalej čakáme nielen na vyšetrenie vraždy dvoch mladých ľudí, ale aj na dôsledné a spoľahlivé kroky politikov k prinavráteniu dôvery v slušnú, bezpečnú a spravodlivú spoločnosť,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré poskytli študenti z iniciatívy #niejenamtojedno. Tichý pochod sa začína v piatok o 16:30 na Šafárikovom námestí. Odtiaľ sa účastníci presunú na Námestie SNP.

Na východe v zhromaždeniach Za slušné Slovensko budú pokračovať

Zhromaždenia Za slušné Slovensko sa na východe republiky v piatok 23. marca uskutočnia. Informoval o tom v stanovisku organizátorov zhromaždení na východnom Slovensku spoluorganizátor akcie v Prešove Matúš Nakata. Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko v Prešove, Košiciach, Bardejove, Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a Kežmarku podľa neho rešpektujú rozhodnutie bratislavských organizátorov zhromaždenie po ustanovení novej vlády v hlavnom meste neorganizovať.

„Sme však presvedčení, že bábková vláda Petra Pellegriniho nie je riešením. Vnímame, že prerod Slovenska v slušnú krajinu bol opäť politikmi úmyselne zabrzdený a naše podmienky nie sú naplnené. Preto sme sa rozhodli v uliciach východu vytrvať,“ uvádza sa v stanovisku. Ako dodal Nakata, podľa posledných informácií organizátorov zhromaždení na východe Slovenska rovnaké rozhodnutie padlo aj vo viacerých mestách krajiny. „Organizátori z Bratislavy by mali vycestovať do iných miest pomôcť organizátorom a v Bratislave preberajú iniciatívu študenti,“ uviedol Nakata.

Zhromaždenie v Prešove sa začne tradične o 17. hodine na Hlavnej ulici v Prešove. Ako informujú organizátori, za umeleckú obec s prejavmi vystúpia Slavo Gibarty z kapely Hrdza a z prešovského Pink Floyd revival Miroslav Merčiak. Za novinársku obec prednesie spoločné vyhlásenie trojica novinárov Zuzana Petková, Arpád Soltész a Dušan Karolyi. Čítať sa bude aj list emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý mal podujatie osobne podporiť, no napokon sa z vážnych rodinných dôvodov nebude môcť na zhromaždení zúčastniť.

Viac o téme: PochodZa slušné Slovensko#niejenamtojedno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu