Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

OĽaNO chce zmeny v zákone o sociálnych službách: Prax ukázala nedostatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Skupina poslancov opozičného hnutia OĽaNO chce upraviť zákon o sociálnych službách, ktorý v praxi funguje vyše dvoch mesiacov. Podľa zákonodarcov totiž jeho aplikačná prax ukázala viacero nedostatkov, ktoré chcú odstrániť novelou tejto právnej normy.

Jej návrh predložili v úvode druhého rokovacieho dňa 28. schôdze Národnej rady (NR) SR. Poslanci okrem iného v novele navrhujú, aby prijímatelia sociálnych služieb osvedčovali svojím podpisom prítomnosť v zariadení až na výnimky len raz za mesiac namiesto denného podpisovania sa. Zároveň chcú upraviť maximálny počet prijímateľov sociálnej služby na jedného zamestnanca v prípade denných stacionárov a špeciálne, ak ide o prijímateľov sociálnej služby so stupňom odkázanosti III. a IV. 

Poslanci v prvý rokovací deň nasadili rýchle tempo rokovania, o návrhoch zákonov takmer nediskutovali. Len sa predkladali a plénum ich odhlasovalo, takto prešli polovicu programu. Pokiaľ budú v tomto tempe pokračovať, môže schôdza skončiť rekordne rýchlo.

Expresne rýchlo v pléne prešli napríklad aj návrhy z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Ide napríklad o návrh, ktorý rieši zaisťovanie majetku v trestnom konaní, a tiež o novú právnu úpravu v oblasti boja proti terorizmu. Na hlasovanie čaká aj návrh, ktorým chce SNS dosiahnuť, aby sa pri zákonoch posudzoval aj vplyv na rodinu. Doložka o vplyve na rodinu nie je v parlamente nový nápad. V minulosti ju neúspešne presadzovalo KDH.

Poslancov čakajú ďalšie návrhy zákonov a tiež mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušeniu základných práv a slobôd. Mala by prísť na rad o 14.00 h.

Viac o téme: ZákonSociálne službyOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu