Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident Kiska pokračuje v rokovaniach: V pondelok prijme predstaviteľov týchto strán

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska v pondelok pokračuje v rokovaniach o aktuálnej politickej situácii s vládnymi stranami. Stretnutie s predstaviteľmi strany Most-Híd sa uskutoční o 10:00 a stretnutie s predstaviteľmi Slovenskej národnej strany o 14:00 v Prezidentskom paláci.

Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta. Minulý týždeň Kiska rokoval s členmi opozičných strán Sme rodina, OĽaNO a SaS. Kedy bude rokovanie s vládnym Smerom-SD nie je doposiaľ známe.

Prezident v prejave k aktuálnej politickej situácii v nedeľu 4. marca avizoval, že plánuje rokovania s demokratickými politickými stranami. Andrej Kiska okrem iného konštatoval, že nevidí žiaden plán vyviesť krajinu z krízy dôvery. Rokovania sú o tom, „ako si predstavujú budúcnosť, existenciu vlády, vzťahy vlády a opozície a predovšetkým o tom, akým spôsobom začneme obnovovať dôveru ľudí na Slovensku vo svoj vlastný štát“.

Prezident nateraz vidí dve možnosti - „rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a požiadala a získala dôveru Národnej rady, alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením Je možné ich urobiť rýchlo a efektívne spolu s komunálnymi voľbami. O tom však musí rozhodnúť parlament 90 hlasmi.“

Prezident považuje za najdôležitejšie vrátiť dôveru ľudí v štát, jeho predstaviteľov a v spravodlivosť. „Toto je to, na čo sa musíme teraz zamerať,“ vyhlásil v utorok 6. marca počas pracovnej cesty v Tvrdošíne na margo súčasnej vnútropolitickej situácie. Kiska je podľa vlastných slov pripravený našu krajinu vyviesť z krízy. „Pre mňa dôvera je zásadná rekonštrukcia vlády, musíme mať vládu, ktorá nepolarizuje našu krajinu, ale ktorá spája,“ povedal.

Viac o téme: SNSMost-HídAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu