Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gajdoš pre vrtuľníky podáva trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš počas tlačovej konferencie na tému vrtuľníky Mi-17
Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš počas tlačovej konferencie na tému vrtuľníky Mi-17 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za šírenie poplašnej správy v súvislosti s výrokmi, že nebola zabezpečená obranyschopnosť SR. Uviedol to na pondelňajšom brífingu na ministerstve obrany. Gajdoš plánuje podať trestné oznámenie v pondelok, výroky mali odznieť v súvislosti s pozastavením leteckej prevádzky vrtuľníkov Mi-17 minulý týždeň.

 "Plnenie úloh záchrannej a pátracej služby bolo aj počas obdobia, kedy nemohol vrtuľník vyčlenený pre potreby leteckej a pátracej služby lietať, zabezpečené a v prípade leteckej nehody plnili úlohy vrtuľníky leteckého útvaru ministerstva vnútra. Navyše, naše vzdušné sily mali v pohotovosti aj pozemnú pátraciu a záchrannú skupinu alebo skupiny na letiskách," zdôraznil Gajdoš. Pripomenul, že v prevádzke boli taktiež dva vrtuľníky Black Hawk, ktoré boli spôsobilé vykonávať prieskum.

Podľa rezortu obrany vrtuľník Mi-17, vyčlenený pre potreby Leteckej pátracej a záchrannej služby, bol po zálete pripravený opäť vzlietnuť v sobotu 24 februára. "Čo sa týka zvyšných vrtuľníkov Mi-17, ďalšie dva by mali byť k dispozícii v najbližších dňoch po vykonanej kontrole a ďalšie dva po generálnej oprave, ktoré sa nachádzajú v Trenčíne," doplnil Gajdoš.

Vedúci služobného úradu Ján Hoľko uviedol, že Úrad vojenského letectva obdržal anonymnú správu, že "pravdepodobne niektorý z dodávateľov pri generálnej oprave nedodržal niektoré zásady." Pretože neuviedol konkrétny vrtuľník, musel Úrad vojenského letectva "pozastaviť, ľudovo povedané posadiť všetky vrtuľníky Mi-17 na zem, aby došlo k prevereniu, či je to pravda alebo nie." Rezort obrany minulý týždeň informoval, že Ozbrojené sily SR pozastavili z bezpečnostných dôvodov leteckú prevádzku vrtuľníkov Mi-17.

Viac o téme: Peter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu