Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gajdoš v Budapešti na schôdzke V4: Potrebujeme silnú regionálnu spoluprácu

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BUDAPEŠŤ - Na potrebe jednotných postojov a silnej vzájomnej regionálnej spolupráci sa zhodli v utorok v Budapešti ministri obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Šéfovia rezortov rokovali aj o príprave na summit NATO 2018, informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

Summit NATO sa bude konať v júli tohto roka počas slovenského predsedníctva vo vyšehradskom zoskupení. "Je vždy lepšie, ak ideme na samit prezentovať jednotný názor, pretože tak máme väčšiu šancu dosiahnuť konsenzus aj v širšom fóre. Uvedomujeme si, že základom úspechu nášho regiónu je spolupráca. Podporujeme navršovanie investícií do obrany, modernizácie, ako aj zintenzívnenie spolupráce medzi NATO a EÚ," povedal na schôdzke slovenský minister obrany Peter Gajdoš.

S českou ministerkou obrany v demisii Karlou Šlechtovou, s maďarským ministrom obrany Istvánom Simicskóom a poľským ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom rokovali tiež o transformácii výcvikovej aktivity v Iraku.

"V rámci tejto aktivity pôsobia aj naši vojaci na nebojovú misiu, ktorá bude navrhnutá na blížiacom sa samite NATO," dodal Gajdoš, podľa ktorého Slovensko aj naďalej podporuje prístup, ktorý venuje rovnakú pozornosť južnému, ako aj východnému krídlu NATO.

Ministri obrany V4 sa zhodli aj na potrebe zintenzívnenia spolupráce v rámci NATO aj EÚ. V prípade Európskej únie sa venovali jej novým obranným iniciatívam a tiež projektu vojenskej mobility, ktorého účastníkom sú všetky krajiny V4.

Podľa Capákovej špeciálnu pozornosť venovali ministri potrebe dopracovania pravidiel a riadenia rozpracovaných projektov Stálej štruktúrovanej spolupráce Európskej únie v oblasti bezpečnosti a obrany PESCO. V tejto súvislosti slovenský minister vyzdvihol prvé úspechy slovenského projektu nepriamej palebnej podpory "EuroArtillery" a opätovne ponúkol členom V4 možnosť priamo na ňom participovať.

V súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom Slovenska vo V4, ktoré po Maďarsku prevezme SR v júli 2018, predstavil Gajdoš jeho priority. Ambíciou SR bude koordinovať pozície členov V4 smerom k ďalšiemu prehĺbeniu spolupráce v rámci EÚ. V rámci programu je prioritou aj výmena skúseností krajín V4 s projektmi PESCO, spoločná ochrana vzdušného priestoru, ako aj príprava spoločnej bojovej skupiny V4. Tá bude v pohotovosti bezprostredne po slovenskom predsedníctve, teda v druhej polovici roka 2019.

Viac o téme: Peter GajdošVyšehradská štvorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu