Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Žitňanská: Treba využiť diplomatické kanály na vydanie Ľuboša K. na Slovensko

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Treba využiť diplomatické kanály, aby bol Ľuboš K., bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS), vydaný z Mali na Slovensko. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

"Posledná žiadosť, ktorú sme posielali, išla aj na ministerstvo spravodlivosti, aj premiérovi a teraz je potrebné využiť aj diplomatické kanály. Nemáme zmluvu s Mali, takže je to zložitejší proces, ako keď máme zmluvu," povedala.

Spomenula aj príklad Francúzska, ktoré má mať s Mali uzavretú zmluvu o vydávaní osôb. "A tiež im trvala extradícia trištvrte roka, takže asi sme v nejakej norme." Pripustila aj možnosť, že Ľuboš K. by bol vypočutý priamo v zahraničí, podľa nej je to však otázka na orgány činné v trestnom konaní.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Ľuboš K. tvrdil, že únos Michala Kováča ml. riadil osobne vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. "Všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu," uviedol Ľuboš K. vo vyhlásení zverejnenom v denníku Sme. Akciu podľa jeho slov zo služobného auta v blízkosti kontroloval vtedajší námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota. Lexa podľa Ľuboša K. dával rozkazy zo svojej kancelárie. Ľuboš K. o kauze chce vypovedať.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáĽuboš K.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu