Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smerácky poslanec proti manželstvám homosexuálov: Reakcia na Kisku, kresťania naleteli

Juraj Blanár a Ján Podmanický.
Juraj Blanár a Ján Podmanický. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec NR SR za Smer- SD Ján Podmanický je proti tomu, aby Slovenská republika ľuďom z LGBTI komunity priznávala takú ochranu, akú poskytuje manželstvu, pretože vzťahy homosexuálov jednoducho nie sú a nikdy ani nebudú manželstvom. Ako dnes povedal Podmanický, štát by mal zabezpečiť, aby nikto neubližoval ľuďom pre ich sexuálnu orientáciu.

Pre našu spoločnosť je prínosom, ak sa páry, ktoré spolu žijú, starajú jeden o druhého a v krízových situáciách sa môžu na seba spoľahnúť. V pondelok to povedal prezident Andrej Kiska, ktorý pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv prijal zástupcov Iniciatívy Inakosť.

Prezident tiež vyhlásil, že je v našom záujme, aby sme odstránili zbytočné prekážky a problémy, ktorým musia čeliť páry rovnakého pohlavia v každodennom živote. Podľa neho býva právny systém k ľuďom z LGBTI komunity často krutý, a to najmä v bežných situáciách, akými sú napríklad prístup k informáciám o zdravotnom stave či v otázkach spoločného bývania a dedenia.

Prezident pripomenul, že pred tromi rokmi po neplatnom referende vzbudili tieto témy v spoločnosti veľké vášne. „Žiaľ, výsledkom bolo, že sa skončila akákoľvek racionálna snaha zabezpečiť jednotlivcom žijúcim spolu aspoň minimálny štandard v právnej rovine. Pravdaže taký, ktorý by rešpektoval platnú ústavnú ochranu inštitútu manželstva,“ povedal Andrej Kiska, ktorý by privítal návrat diskusie k tejto téme.

„Privítal by som, aby sme o tejto téme diskutovali ľudsky, so vzájomnou úctou, so vzájomným pochopením, s úctou k ľuďom, ktorí majú rozdielne názory,“ vyhlásil prezident a dodal, že tentoraz by sa tá debata mala skončiť prijatím konkrétnych opatrení, ktoré by odstránili najväčšie prekážky, s ktorými sa ľudia z LGBTI komunity stretávajú.

Podľa Podmanického je prezident SR Andrej Kiska známy svojimi liberálnymi postojmi, „čo úplne rešpektujem. Len je čoraz očividnejšie, že kresťania, ktorí ho volili, mu naleteli,“ konštatoval poslanec Smeru.

Kiskovi adresujú otvorený list

Pri osobách s orientáciou na rovnaké pohlavie považujeme za citlivý problém časté neprijatie zo strany aj tých najbližších - rodiny, rovesníkov či okolia a sme preto odhodlaní podporovať toleranciu a súčasne hľadať riešenia prijateľné pre celú spoločnosť. Tvrdí to podpredseda Fóra kresťanských inštitúcií (FKI) Pavol Kossey, ktorého stanovisko zaslala Miriam Kuzárová z mimovládnej organizácie CitizenGo. Kresťanské inštitúcie tak zareagovali na stretnutie prezidenta Andreja Kisku s LGBTI aktivistami a zaslali mu otvorený list, v ktorom ho žiadajú o osobné stretnutie.

Iniciátori otvoreného listu, pod ktorý sa na internetovom portále CitizenGo podpísalo už vyše osemtisíc ľudí, uvádzajú, že všetky problémy, na ktoré prezident upozorňoval, sú už v súčasnosti bez prekážok a okamžite riešiteľné v rámci platných zákonov. Napríklad problém s informovaním o zdravotnom stave pacienta sa dá podľa FKI vyriešiť pozbavením mlčanlivosti lekára, pri dedení zase partnerom odporúčajú využiť inštitút dedenia zo závetu. „Je poľutovaniahodné, že prezident označil náš právny systém za krutý, pričom si neoveril možnosti riešení, ktoré ponúka,“ uvádzajú v otvorenom liste zástupcovia FKI a domnievajú sa, že tento ich príspevok môže diskusiu o riešení problémov párov rovnakého pohlavia posunúť dopredu.

„Zdá sa, že podobne ako mnohé európske štáty aj Slovenská republika, stojí pred otvorením Pandorinej skrinky, ktorá po zväzkoch osôb rovnakého pohlavia, zvyčajne prináša aj ,manželstvá' a adopcie detí rovnakopohlavnými pármi,“ tvrdia iniciátori otvoreného listu a vysvetľujú tak prečo hľadajú riešenia, ktoré by bolo možné použiť aj bez zmeny legislatívy. „O veľkom záujme verejnosti riešiť tieto bariéry okamžite dostupnými právnymi prostriedkami, svedčí aj fakt, že v priebehu jedného dňa tento Otvorený list podporilo až sedemtisíc občanov,” poznamenal predseda Fóra kresťanských inštitúcií Tomáš Kuzár.

Zástupcovia kresťanských inštitúcií zároveň dodali, že ak sa objavia ďalšie prekážky v realizovaní základných ľudských práv a slobôd občanov, občianska spoločnosť bude pripravená o nich diskutovať a hľadať riešenie pre dobro celej spoločnosti. „Je však potrebné prezidentovi pripomenúť, že táto diskusia je náročná, a to aj preto, že každý, kto vyjadrí akýkoľvek nesúhlasný názor s požiadavkami LGBTI aktivistov je ostrakizovaný. Nesúhlasné výroky sú označované ako nenávistné a homofóbne,“ dodávajú iniciátori otvoreného listu.

 

 

Viac o téme: HomosexuáliJán PodmanickýAndrej KiskaLgbtManželsvá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu