Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kiska vrátil do parlamentu novelu o zdravotnej starostlivosti

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel, Diana Černáková, Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Poslanci v parlamente budú vo štvrtok (21.12.) opäť riešiť otázku zrušenia odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa. Prezident SR Andrej Kiska totiž nie je spokojný s tým, akým spôsobom toto opatrenie prešlo v Národnej rade SR. Zákon, ktorý OOP rieši, sa preto rozhodol nepodpísať. Predseda NR SR Andrej Danko už pre vetovaný zákon zvolal mimoriadnu schôdzu.

Kiskovi sa nepozdáva, že návrh na zrušenie OOP na zdravotné poistenie pre zamestnávateľov neprešiel riadnym zákonodarným procesom. Ten totiž podľa neho zahŕňa "všetky prvky posudzovania dosahov, odôvodňovania návrhu a diskusie o ňom". Kritizuje, že opatrenie prešlo cez pozmeňovací návrh, čím sa väčšina z riadneho procesu obišla. "Považujem to za neodôvodnené a neprijateľné," uviedol Kiska.

Zrušením OOP pre zamestnávateľov cez "pozmeňovák" parlamentného zdravotníckeho výboru došlo podľa Kisku k nežiaducemu javu, "keď legislatívna úprava s potenciálnym dosahom v desiatkach miliónov eur a vplyvom na zamestnanosť najzraniteľnejšej skupiny zamestnancov bola bezdôvodne prijatá bez riadnej verejnej diskusie a bez dôsledného posúdenia jej následkov". "Došlo tým k zúženiu priestoru na efektívnu kontrolu legislatívneho procesu," vysvetlil Kiska.

Parlament odsúhlasil návrh na zrušenie OOP na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa začiatkom tohto decembra. Od zamestnávateľov by tak do zdravotných poisťovní za budúci rok malo prísť navyše viac ako 102 miliónov eur.

Zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky išlo podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) na úkor verejného zdravotného poistenia. "Peniaze sa vrátia späť do zdravotného poistenia tam, kde boli, aj kam patria," povedal.

Viac o téme: Andrej KiskaOdvodová odpočítateľná položka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu