Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Sulík: SaS predstaví reformu zdravotníctva, navrhneme aj odštátnenie nemocníc

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica (Smer-SD) nevie, čo si počať so zdravotníctvom. Vyhlásil to predseda SaS Richard Sulík v parlamente v reakcii na schválené opatrenia v zákone o zdravotnej starostlivosti. Zdravotníctvo podľa jeho slov potrebuje systémové opatrenia. SaS preto predstaví svoju reformu, v ktorej počíta aj s odštátnením nemocníc.

"Toto je čistý chaos, čo tu predvádza táto bezradná vláda. Náš zdravotnícky tím predstaví komplexnú reformu zdravotníctva," povedal Sulík. Liberáli plánujú riadne definovať základný balík, teda povedať, na čo majú občania nárok zo zdravotného poistenia. Tiež sú zástancami riadnej súťaže medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. "Kto nevie hospodáriť, nech to nerobí," zdôraznil Sulík s tým, že SaS navrhne aj odštátnenie nemocníc. Tie štátne podľa neho robia totiž dlhy, neštátne nie.

Poslankyňa Národnej rady SR za SaS Janka Cigániková skritizovala zavedenie tzv. doplnkových ordinačných hodín, v rámci ktorých sa pacient bude môcť na vyšetrenie objednať, ale bude musieť za to zaplatiť. Štát má podľa nej umožniť pacientom pripoistiť sa a nezavádzať poplatky za objednanie a vyšetrenia. Riešenia pre zdravotníctvo podľa nej neponúka ani návrh rozpočtu. 

Doplnkové ordinačné hodiny a poplatok k nim kritizuje aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. "Považujem to za nesociálne a nesystémové. Boli na stole lepšie riešenia, parlament ich odmietol," povedal. Narážal na svoje opatrenie, ktoré počítalo s nižšou sumou poplatkov. Vládne opatrenie podľa neho povedie k tomu, že bohatší pacienti v bohatších regiónoch sa budú môcť objednávať, v chudobnejších regiónoch budú ľudia zúfalí.

Poslanci odobrili zavedenie tzv. doplnkových ordinačných hodín v ambulanciách v stredu. Pre lekárov nebudú povinné. Pacient sa v rámci nich bude môcť objednať, za vyšetrenie si však bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Doplnkové hodiny budú môcť lekári zaviesť od mája 2018.

"Považujem túto zmenu za dobrú, koncepčnú... Vytvára oveľa prísnejšie podmienky pre možnosti platenia úhrad v zdravotníctve," reagoval po hlasovaní minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD). Tvrdí, že sa vďaka nej významne zvýši dostupnosť zdravotnej starostlivosti aj počas bežných ordinačných hodín. "Takýto poskytovateľ je povinný sa rovnako správať aj k pacientovi, ktorý prichádza do riadnych ordinačných hodín," vysvetlil.

Drucker opätovne odmietol, že by šlo o zavádzanie poplatkov, pacienti majú zaplatiť úhradu za vyšetrenie mimo štandardných ordinačných hodín, ktoré budú navyše. Pripomína, že ani verejné zdravotné poistenie nie je bezodné.

Viac o téme: ZdravotníctvoRobert FicoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu