Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kaliňák skončil na polícii! S Počiatkom mali platiť ochranu mafiánom takáčovcom

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák sa tento týždeň v pondelok dostavil na základe predvolania na výsluch do sídla Národnej kriminálnej agentúry. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl. Vypovedať mal v staršom prípade zločineckej skupiny.

"Z dôvodu, že by poskytnutím bližších informácií o vyšetrovanej veci mohlo byť zmarené alebo sťažené objasnenie a vyšetrovanie veci, nie je v súčasnej dobe možné poskytnúť bližšie a konkrétnejšie informácie," ozrejmil Wäldl. O výsluchu Kaliňáka priniesol ako prvý informáciu Denník N.

"Minister vnútra vypovedal ako svedok v staršom prípade zločineckej skupiny, ktorá operovala v Bratislavskom kraji a ktorá bola rozložená za súčasného vedenia rezortu vnútra,“ priblížil riaditeľ tlačového odboru kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

Za Kaliňáka padli Takáčovci

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) udreli v máji 2016 na zločineckú skupinu takáčovcov. Konkrétne na vetvu okolo Tibora Füleho. Špecializovaný trestný súd vtedy vzal do kolúznej a preventivnej väzby trinásť mužov. Niektorí z obvinených sa medzičasom dostali na slobodu. Padli obvinenia zo založenie zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. Informovala na svojom blogu na sme.sk Júlia Mikolášiková.

Na fotke Jozef Surovčík (vľavo) a Ľubomír Kudlička (napravo), ktorí patria k takáčovcom.
Zobraziť galériu (2)
Na fotke Jozef Surovčík (vľavo) a Ľubomír Kudlička (napravo), ktorí patria k takáčovcom.  (Zdroj: Topky.sk)

Po siedmich mesiacoch v januári 2017 požiadal prokurátor o predĺženie väzby, no sudca ŠTS Roman Púchovský väzbu predĺžil len do marca. Troch mužov prepustil na slobodu, medzi nimi aj Richarda Benčiča, prezývaný Kofola. Prokurátor podal sťažnosť a Najvyšší súd potom rozhodnutie zrušil a všetkým obvineným predĺžil väzbu do júla 2017.

Výpalné od Kaliňáka a Počiatka

Podľa Mikolášikov z uznesenia Najvyššieho súdu vyplýva niekoľko informácií. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v dôvodoch sťažnosti argumentoval výpoveďou obvineného Jozefa Walzera prezývaného Tatranka. Ten sa rozhodol spolupracovať s políciou a vypovedá proti svojim kumpánom. "Obvinený Richard Benčič sa mal podľa prokurátora spoločne s obvineným Henrichom Szűcsom zaoberať vyberaním výpalného z podnikov Steam & Coffee a Harley v Bratislave, pričom táto činnosť nebola časovo ohraničená,"  píše sa v uznesení Najvyššieho súdu.

"Prokurátor tvrdí, že má pritom ísť o jedného z najstarších členov zločineckej skupiny takáčovci, ktorý mal v minulosti pôsobiť ako ochranca popredného člena skupiny. Z toho podľa prokurátora vyplýva dôvodná obava, že v prípade prepustenia obvineného Benčiča na slobodu, by sa mohol dopustiť ovplyvňovania svedkov a to najmä vo vzťahu k svedkom, ktorí doposiaľ neboli vypočutí a ktorí mali platiť takzvané výpalné za podniky Harley a Steam & Coffee," uvádza ďalej na blogu Mikolášiková.

Sieť reštaurácií s názvom Steam & Coffee v Bratislave prevádzkuje firma FoRest s.r.o., v ktorej figurujú mená ministra vnútra Roberta Kaliňáka, exministra dopravy a financií Jána Počiatka a policajta pôsobiaceho na minsiterstve vnútra Roberta Pintéra. Pintér je zároveň riaditeľom Sekcie hnuteľného a nehnuteľného majetku, čo na svojej stránke uvádza aj ministerstvo vnútra. Vyberanie výpalné popiera Kaliňák aj Počiatek. Takáčovci sa na slovenskej scéne objavili v 90. rokoch minulého storočia. V minulosti poskytovali v Bratislave ochranu stovkám podnikov.

VIDEO Takto kedysi vyvádzal Ján Slota v Počiatkovom podniku

Viac o téme: TakáčovciRobert KaliňákJán Počiatek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu